Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

преваля

 

Тълковен речник

превалиш, мин. св. превалих, мин. прич. превалил, св. – вж. превалявам.

Подробна информация от Wikipedia

Превала - Превала е село в Северозападна България. То се намира в община Чипровци, област Монтана.
Превала (проход) - Превала (или Ешекулак) е планински проход (седловина) в Южна България, в най-югозападната част на Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи в Община Смолян, област Смолян.
Превалац - Превалац или Превалец (на сръбски: Превалац или Prevalac) е село в Югоизточна Сърбия, Пчински окръг, Град Враня, община Вранска баня.
Превалска река - Превалска река (Превалска Огоста) е река в Северозападна България, област Монтана – община Чипровци, ляв приток на река Огоста.
Превале (Италия) - Прева̀ле (на италиански: Prevalle, на източноломбардски: Guiù, Гую) е градче и община в Северна Италия, провинция Бреша, регион Ломбардия.
Превала (заслон) - Превала е заслон в Осоговска планина, намиращ се в едноименната местност, северно от връх Кулиците (1862 m), на 1852 m н.в.Заслона представлява масивна едноетажна постройка с едно помещение, в което има печка на твърдо гориво, медицински шкаф, голяма маса с три пейки, а отвън е направен навес с огнище.
Превалска седловина - 43.480278, 22.831667
Превалски езера - Превалски езера са група от четири езера в Северен Пирин. Разположени са в Превалския циркус между върховете Валявишки чукар (2664 m) на югоизток и Превалски чукар (2605 m) на северозапад и седловините Мозговишка порта на юг и Превала (Чаирска превала) на запад, в най-горната част от долината на река Демяница.
Превале (Словения) - Превале (на словенски: Prevale) е село в Словения, регион Средна Словения, община Лития. Според Националната статистическа служба на Република Словения през 2015 г.
Превалски чукар - Превалски чукар е връх в Пирин планина. Висок е 2605 м и е разположен на главното планинско било в северния дял на Пирин между върховете Валявишки чукар и Малък Типиц.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.