Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

поля̀рен

 

Тълковен речник

полярна, полярно, мн. полярни, прил. Който е свързан с полюс (в 1 знач. ). Полярна зима. Полярен кръг. Полярна лисица.
• Полярна звезда. Звезда, която изгрява точно на север от нас над Северния полюс.

Синонимен речник

(прил.) северен

Българо-Английски речник

polar; arctic
ПОЛЯРЕН кръг polar circle, геогр. Frigid Zone
полярна звезда polar/north star; Polaris, lodestar
полярна област a polar region

Подробна информация от Wikipedia

Полярен вихър - Полярният вихър е област с ниско налягане, намираща се близо до един от земните полюси. Съществуват два полярни вихъра в земната атмосфера: над Северния и над Южния полюс.
Полярен ден - Полярен ден настъпва в най-северните и най-южните райони на Земята, когато Слънцето на се скрива под хоризонта за повече от 24 часа.
Полярен буревестник - Полярният буревестник (Fulmarus glacialis) е вид птица от семейство Буревестникови (Procellariidae).
Полярен кръг - Полярен кръг е въображама линия на повърхността на планета, паралел, над чиято ширина се наблюдават полярен ден и полярна нощ.
Полярен експрес - „Полярен експрес“ (на английски: The Polar Express) е американски компютърно-анимиран филм от 2004 г. на режисьора Робърт Земекис, по сценарий на Уилям Бролис младши и Робърт Земекис.
Полярен Урал - Полярен Урал (на руски: Полярный Урал) е планина, най-северната част на планината Урал, разположена в североизточната част на Република Коми и западната част на Ямало-Ненецки автономен окръг в Русия.
Полярен климат - Регионите с полярен климат се отличават с липсата на топли лета (по-точно няма месец, в който средната температура е 10°C или повече).
Полярни животни - Полярните животни се срещат на полярните области на Земята – Арктика и Антарктида. Тук, поради лошото време, леда и студа, не живеят много животни.
Полярна нощ - Полярна нощ настъпва в най-северните и най-южните райони на Земята, когато нощта продължава повече от 24 часа.
Полярна лисица - Полярната лисица (Vulpes lagopus), наричана също песец, е вид лисица, произлизаща от студените арктически области.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.