Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

пол

 

Тълковен речник

полът, пола, мн. полове, (два) пола, м. Съвкупност от белези, които делят живите организми на мъжки и женски.
• прил. полов, полова, полово, мн. полови. Полови белези.
• Силен пол. Мъжки пол.
• Слаб/нежен пол. Женски пол.

Българо-Английски речник

sex
от мъжки ПОЛ male; of the male sex
от женски ПОЛ female; of the female sex
от двата ПОЛa of both sexes
нежният/слабият ПОЛ the fair sex, the fair

Подробна информация от Wikipedia

Пол - Полът (още биологически пол, физиологически пол) е характеристика на организмите, специализирани в производството на един от двата вида гамети (полови клетки) – мъжки или женски.Половото размножаване включва съчетаването на генетични характеристики: специализирани клетки, наричани гамети, се свързват, създавайки потомство, което наследява характеристики на двама родители.
Полша - Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Полска) е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море.
Политика - Политиката (от старогръцки: πολιτικός, гръцки: πόλις [p'olis] – град, държава, свързано с жителите на града или държавата) е умението да се управлява полисът и действието по управлението, осъществява се организиран контрол над населението.
Полова система - Половата система (на латински: Systema genitalis, Apparatus genitalis) е съвкупност от анатомични органи при различните типове многоклетъчни организми – животни, растения и гъби, които служат за полово размножаване и осигуряват запазването на вида.
Политическа партия - Политическите партии (на гръцки: Πολιτική – изкуство за управление на държавата; на латински: pars – част) са свободни сдружения на граждани, създадени с цел да формират и изразяват политическата воля на народа чрез избори или по друг демократичен начин.
Полиомиелит - Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път.
Политбюро на ЦК на БКП - Политбюро на ЦК на БКП е най-висшият колективен орган в Българската комунистическа партия.
Полицаите от края на града - „Полицаите от края на града“ е български комедиен сериал, излъчващ се по Нова телевизия през 2018 г. Продуциран е от „Global Frame“.
Полупроводниково (статично) дисково устройство - Полупроводниково дисково устройство (на английски: Solid state drive, SSD) или статично дисково устройство е енергонезависима компютърна памет, основаваща се на технологията на флаш-паметите.
Поливинилхлорид - Поливинилхлоридът (съкр. PVC), наименование по IUPAC полихлороетен, е полимер на винилхлоридa, с обща формула (C2H3Cl)n.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.