Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

по̀дтик

 

Тълковен речник

мн. подтици (два) подтика, м. Причина за задействането на човек; подбуда, импулс.

Синонимен речник

(същ.) мотив, подбуда, насърчение, стимул, импулс, тласък, причина, интерес, подем
(същ.) движеща сила, двигател
(същ.) инстинкт, неудържим стремеж
(същ.) порив, копнеж
(същ.) влияние
(същ.) поощрение

Българо-Английски речник

impulse, stimulus, incentive, incitement, urge, fillip
давам ПОДТИК на stimulate; fillip, give a fillip to

Подробна информация от Wikipedia

Поетика и херменевтика - Поетика и херменевтика (на немски: Poetik und Hermeneutik) – мащабен интердисциплинен изследователски проект, обединил в течение на три десетилетия литературни теоретици, философи, теолози и учени от различни хуманитарни полета около теоретични, методологически и емпирични проблеми при интерпретацията на феномени на културата и изкуството.
Поетика (Аристотел) - „Поетика“, или „За поетическото изкуство“, е философски трактат от Аристотел, който представлява цялостно изложение на въпросите на естетиката.
Портик - Портик (на латински: Porticus; на италиански: Portico) в архитектурата се нарича пристройка към вход в сграда, чийто покрив обикновено е подпиран с колони – колонада.
Поетика на пространството - „Поетика на пространството“ е книга от Гастон Башлар, публикувана през 1958 г. Башлар излага в нея някои от идеите си за литературата, също прилага метода на феноменологията към архитектурата, основавайки анализа си не на обявените първоизточници (както е тенденцията в Просвещението в мисленето за архитектурата), а на изживени усещания за архитектурата.
Подтип (биология) - Според класификацията на организмите подтипът (на латински: subphylum) е таксономичен ранг, използващ се в зоологията.
Портико ди Казерта - По̀ртико ди Казѐрта (на италиански: Portico di Caserta) е градче и община в Южна Италия, провинция Казерта, регион Кампания.
Поетика - Поèтика (от стгрц. poietiké, ‚поетическо изкуство‘) е раздел на литературознанието изучаващ същността, специфичните особености, функциите и закономерностите в развитието на художествената литература; строежа на литературното произведение; литературните форми и тяхното историческо развитие (жанра във фолклора и литературата, историческите промени в жанрообразуващите стратегии).
Портико и Сан Бенедето - По̀ртико и Сан Бенедѐто (на италиански: Portico e San Benedetto, на местен диалект Pôrtic e San Bandét, Портик и Сан Банъдет) е община в северна Италия, провинция Форли-Чезена, регион Емилия-Романя.
Портик на Октавия - Портикът на Октавия (на италиански: Portico di Ottavia) е съоръжение, изградено в Рим и посветено на Октавия, сестра на император Октавиан Август.
Портик на Минуций - Портикът на Минуций (на латински: Porticus Minucia, Porticus Minuciae) се намира на храм на площад Ларго ди Торе Аржентина (Largo di Torre Argentina) на Марсово поле в Рим.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.