пла̀дне

 

Тълковен речник

ср., само ед.
1. Средата на деня, когато слънцето е най-високо на небосвода; обед. Наближаваше пладне.
2. Диал. Обед.
• Ден до пладне. Много кратко време.
• Ще видя звезди по пладне. Предстои ми голямо изпитание или трудности.

Синонимен речник

(нар.) обед, пладнина

Българо-Английски речник

noon, midday, noontide, noonday
пo ПЛАДНЕ at noon
преди ПЛАДНЕ in the morning/forenoon, before noon; a. m.
след ПЛАДНЕ in the afternoon
p.m., посред ПЛАДНЕ in the middle of the day, in full/broad daylight
трае от ден до ПЛАДНЕ be short-lived

Подробна информация от Wikipedia

Точно по пладне - „Точно по пладне“ (на английски: High Noon) е американски игрален филм – драматичен уестърн, излязъл по екраните през 1952 година, режисиран от Фред Зинеман с участието на Гари Купър, Томас Мичъл, Лойд Бриджис и Грейс Кели в главните роли.
Планета - Планета (на гръцки: πλανήτης – странник, пътешественик) е тяло с достатъчна маса, за да приеме кръгла форма под действието на силата на гравитацията, което обикаля около звезда и не произвежда енергия чрез термоядрени реакции.
Планетата на децата - „Планетата на децата“ е песен на певицата Крисия Тодорова и братята пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, представила България на дванадесетото издание на детския песенен конкурс „Евровизия“.
Планетариум с народна астрономическа обсерватория, Смолян - Планетариумът с народна астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият планетариум в България. Отваря врати на 6 септември 1975 г.
Планета ТВ - Планета ТВ е български телевизионен канал, започнал своето излъчване през 2001 година като Телевизия Планета.
Планетата на маймуните (роман) - „Планетата на маймуните“ (на френски: La Planète des singes) е научно фантастичен роман на френския писател Пиер Бул, издаден през 1963 г.
Планетата на маймуните (филм, 2001) - „Планетата на маймуните“ (на английски: Planet of the Apes) е американски научно-фантастичен филм от 2001 г., на режисьора Тим Бъртън.
Планета джудже - Планета джудже е небесно тяло, сходно по параметри с планета, имащо достатъчно голяма маса, за да придобие приблизително кълбовидна форма под действието на собствената си гравитация, но недостатъчна, за да „освободи“ орбитата си от други астрономически обекти.
Планер - Планер (от френски planeur, от латински planum – плоскост) е безмоторен летателен апарат по-тежък от въздуха, с неподвижно крило.
Планетата на съкровищата - „Планетата на съкровищата“ (на английски: Treasure Planet) е американски анимационен филм с номинация за Оскар, продуциран от Walt Disney Pictures и пуснат на 27 ноември 2002 г.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.