Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

пла̀дне

 

Тълковен речник

ср., само ед.
1. Средата на деня, когато слънцето е най-високо на небосвода; обед. Наближаваше пладне.
2. Диал. Обед.
• Ден до пладне. Много кратко време.
• Ще видя звезди по пладне. Предстои ми голямо изпитание или трудности.

Синонимен речник

(нар.) обед, пладнина

Българо-Английски речник

noon, midday, noontide, noonday
пo ПЛАДНЕ at noon
преди ПЛАДНЕ in the morning/forenoon, before noon; a. m.
след ПЛАДНЕ in the afternoon
p.m., посред ПЛАДНЕ in the middle of the day, in full/broad daylight
трае от ден до ПЛАДНЕ be short-lived

Подробна информация от Wikipedia

Точно по пладне - „Точно по пладне“ (на английски: High Noon) е американски игрален филм – драматичен уестърн, излязъл по екраните през 1952 година, режисиран от Фред Зинеман с участието на Гари Купър, Томас Мичъл, Лойд Бриджис и Грейс Кели в главните роли.
Планета - Планета (на гръцки: πλανήτης – странник, пътешественик) е тяло с достатъчна маса, за да приеме кръгла форма под действието на силата на гравитацията, което обикаля около звезда и не произвежда енергия чрез термоядрени реакции.
Планетата на децата - „Планетата на децата“ е песен на певицата Крисия Тодорова и братята пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, представила България на дванадесетото издание на детския песенен конкурс „Евровизия“.
Планетариум с народна астрономическа обсерватория, Смолян - Планетариумът с народна астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият планетариум в България. Отваря врати на 6 септември 1975 г.
Планета ТВ - Планета ТВ е български телевизионен канал, започнал своето излъчване през 2001 година като Телевизия Планета.
Планетарна мъглявина - Планетарната мъглявина е сравнително кратка фаза от еволюцията на 95% от звездите (включително и Слънцето), при която червените гиганти се превръщат в бели джуджета.
Планетата на маймуните (роман) - „Планетата на маймуните“ (на френски: La Planète des singes) е научно фантастичен роман на френския писател Пиер Бул, издаден през 1963 г.
Планетата на маймуните (филм, 2001) - „Планетата на маймуните“ (на английски: Planet of the Apes) е американски научно-фантастичен филм от 2001 г., на режисьора Тим Бъртън.
Планета джудже - Планета джудже е небесно тяло, сходно по параметри с планета, имащо достатъчно голяма маса, за да придобие приблизително кълбовидна форма под действието на собствената си гравитация, но недостатъчна, за да „освободи“ орбитата си от други астрономически обекти.
Планетата на маймуните (филм, 1968) - „Планетата на маймуните“ (на английски: Planet of the Apes) е американски научно-фантастичен филм от 1968 г., на режисьора Франклин Шафнър.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.