Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

пила̀ф

 

Тълковен речник

мн. пилафи, (два) пилафа, м. Източно ястие от варен ориз, полят с масло. Пилафите, които тя приготвя, са много вкусни.

Българо-Английски речник

pilau, pilav, pilaw

Подробна информация от Wikipedia

Пилат Понтийски - Пилат Понтийски (на латински: Pontius Pilatus, на гръцки: Πόντιος Πιλάτος) е прокуратор на римската провинция Юдея (26 – 36 г.), по време на управлението на император Тиберий.Най-известен е с предаването на смърт чрез разпятие на Исус Христос по време на своето управление, засвидетелствано не само от Новия Завет, но и от мнозина историци.
Пиластър - Пиластърът (на италиански: pilastro, на латински: pila – колона, стълб) е плосък, тесен, четириъгълен, слабо изпъкнал, вертикален отстъп от стена, обработен във вид на полуколона, обикновено с правоъгълно сечение.
Пилатес - Методът „Пилатес“ е система от упражнения за разтягане и за сила, разработена преди повече от деветдесет години от германеца Йозеф Пилатес.
Пила (град) - Пѝла (на полски: Piła; на латински: Pila; на немски: Schneidemühl) е град в Полша, Великополско войводство.
Пила - Пила се нарича ръчен инструмент за отнемане чрез пилене (изтъргване, изглаждане) на тънък слой от метал, дърво, пластмаса, нокти и др.
Пила (окръг Ларнака) - Пѝла (на гръцки: Πύλα) е село в Кипър, окръг Ларнака. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г.
Пилад - Пилад (на старогръцки: Πυλάδης, на латински: Pylades) в древногръцката митология е син на Строфий, цар на Фокида и съпругата му Анаксибия (наричана също Кидрагора или Астиоха), дъщеря на Атрей, сестрата на Агамемнон и Менелай.
Пилас - Пилас (на испански: Pilas) е населено място и община в Испания. Намира се в провинция Севиля, в състава на автономната област Андалусия.
Пила (Италия) - Пѝла (на италиански и на пиемонтски: Pila) е село и община в Северна Италия, провинция Верчели, регион Пиемонт.
Пилао Аркадо - Пилао Аркадо (на португалски: Pilão Arcado) е град и община в Източна Бразилия, щат Баия, мезорегион Вали Сао-Франсискану да Баия, микрорегион Жуазейро.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.