Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

пердѐ

 

Тълковен речник

мн. пердета, ср.
1. Завеса на прозорец или ниша.
2. Разг. Катаракт на окото.

Синонимен речник

(същ.) завеса, було, покривало

Българо-Английски речник

1. curtain, (транспарант) blind
ПЕРДЕ на прозорец window-curtain
2. мед. cataract

Подробна информация от Wikipedia

Перде - Перде и завеса са два вида свободно висящ текстил, закачен в горния край на различни устройства, осигуряващи движение встрани по корниз или спускане и вдигане.
Перперикон - Перперѐк, наричан и Перперико̀н, е ранноисторически, античен и средновековен български каменен комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от VI - V хилядолетие пр.
Перестройка - Перестройка е общото название на реформите и новата идеология на ръководството на СССР, с което се означават радикалните промени в икономическата и политическата структура на държавата през втората половина на 80-те години на 20 век.
Персей (митология) - Персей (на гръцки: Περσεύς; на латински: Perseus) е герой от древногръцката митология, син на Даная и Зевс.
Перести облаци - Перестите облаци (на латински: Cirrus, Ci) представляват отделни бели влакнести облаци, които често сменят формата си.
Перпендикуляр - В геометрията две прави се наричат перпендикулярни, ако едната образува с другата два равни съседни ъгъла.
Пересвет (голям десантен кораб, 1991) - Пересвет е голям десантен кораб от проекта 775 (775/III). На въоръжение в Тихоокеанския флот на Русия.
Петдесет нюанса сиво (филм) - „Петдесет нюанса сиво“ (на английски: Fifty Shades of Grey) е американски филм на режисьора Сам Тейлър-Джонсън по адаптиран сценарий на Кели Марсел от едноименния бестеселър на английската писателка Е. Л.
Петдесетница - Петдесетница (Петдесятница, Пятидесятница) или Ден на Света Троица, е голям християнски празник. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението (след Великден).
Персефона - Персефона (на старогръцки: Περσεφόνη, Περσόφαττα, Persephone) в древногръцката митология е единствената дъщеря на Деметра, богинята на плодородието и Зевс.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.