Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

па̀як

 

Тълковен речник

мн. паяци, (два) паяка м.
1. Членестоного дребно животно, което се храни с насекоми, улавяни с изплетената от него мрежа.
2. Разг. Превозно средство, приспособено за извозване на неправилно паркирани автомобили.
3. Разг. Приспособление, което подпомага прохождането на бебетата.
прил. паяков, паякова, паяково, мн. паякови (в 1 знач. ).

Библейско тълкуване: Едно добре познато насекомо, забележително по нишките, които преде и по изкусната паяжина, която тъче. Йов сравнява надеждата на нечестивия с тънкостта и слабостта на паяжината - Йов 8:14. Подобно в Ис. 59:5, се казва, че делата на грешниците като паяжината, са съвсем слаби, за да ги покрият и предпазят. |

Българо-Английски речник

spider

Подробна информация от Wikipedia

Паяци - Паяците (Araneae), известни още като същински паяци, са разред безгръбначни хищни животни от клас Паякообразни (Arachnida).
Паяк отшелник - Паякът отшелник, наричан още кафяв цигулар или паяк цигулка (Loxosceles reclusa) е вид отровен паяк от семейство Sicariidae.
Паякообразни - Паякообразните (Arachnida) са клас безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги. Тялото им е съставено от главогръд и коремче.
Паяк кръстоносец - Паякът кръстоносец (Araneus diadematus) е вид членестоного от семейство Araneidae.
Паяк птицеяд - Паякът птицеяд (Cyclosternum fasciatum) е вид тарантула обитаваща тропическите гори на Коста Рика и Гватемала.
Паяк (планина) - Паяк (на гръцки: Πάικο, Пайко, катаревуса: Πάικον, Пайкон) е планина в Гърция, в областта Егейска Македония.
Паякообразни маймуни - Семейство Atelidae обединява широконосите маймуни ревачи, паякообразни маймуни и вълнести маймуни. Тези примати са широко разпространени в горите на Централна и Южна Америка и главната им отличителна черта е дългата хватателна опашка, която им служи като пета ръка.
Паяковидна пчелица - Паяковидна пчелица (Ophrys mammosa) е многогодишно растение от семейство Орхидеи. Видът се среща в литературата и като Ophrys sphegodes ssp.
Пакистан - Ислямска република Пакистан е държава в Южна Азия, част от т. нар. Широк Близък изток. Със своите 174 милиона жители Пакистан е шеста по население в света и втора след Индонезия по население сред мюсюлманските държави.
Пакт Рибентроп-Молотов - Пактът за ненападение между Германия и Съветския съюз (на немски: Deutsch-sowjetischer Nichtangriffspakt; на руски: Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом), известен също като Пакт Молотов – Рибентроп, е споразумение за ненападение с решаващи исторически последици между СССР и Германия, сключено в Москва на 23 август 1939 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.