пасѝв

 

Тълковен речник

мн. пасиви, м.
1. Спец. Само ед. или само мн. Съвкупност от дългове на една организация или фирма.
2. Прен. Само ед. Отрицателна страна на някаква дейност.
3. Спец. В граматиката – страдателен залог.

Синонимен речник

(същ.) загуба
(същ.) дълг, дългове, задължения
(същ.) вреда, ущърб, опакото, лошото

Българо-Английски речник

1. фин. liabilities, debit side
2. грам. passive (voice)

Подробна информация от Wikipedia

Пасив - В счетоводната теория и практика и общата рамка на МСФО, НСФОМСП се дава следното определение за пасив: „Съществуващо задължение на предприятието, което произтича от минали събития и чието уреждане се очаква да доведе до изтичане на ресурси, които са носители на икономическа изгода“.
Пасивна оптична мрежа - Пасивната оптична мрежа (на английски: Passive Optical Network, PON) е point-to-multipoint, fiber to the premises мрежова архитектура, в която пасивни (не захранени) оптични сплитери се използват за да позволят единствено оптично влакно да обслужва множество точки на достъп, типично 32. ПОН се състои от Optical Line Termination (OLT) от страната на мрежата на доставчика на услуги и множество Optical Network Unit (ONU) устройства от страната на потребителите.
Пасивация - Пасивиране или пасивация във физикохимията и техниката е превръщането на материала в „пасивен“, т.е. по-защитен от изменения или корозия при бъдещата му употреба.
Пасивно-агресивно поведение - Пасивно-агресивното поведение е пасивно, понякога обструктивна съпротива да се следват очакванията в междуличностните или професионални ситуации.
Паси (връх) - Паси (62°41′43″ ю. ш. 60°08′27″ з. д.62.695278° ю. ш. 60.140833° з. д.-62.695278, -60.140833) е покрит с лед връх на остров Ливингстън.
Пасифлора - Пасифлората (Passiflora), наричана още „страстниче“, „цвете на страстта“ и др. е род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри.
Пасианс - Пасиансът представлява игра с карти.
Пасище - Пасище (от латинското pascere – „храня, паса“) е земя с тревна растителност, която се използва за паша на растителноядни животни.
Пасинки - Пасинки или Писанки (на албански: Pasinkë или Pasinka) е село в Република Албания в община Булкиза (Булчица), административна област Дебър.
Пасифея - Пасифея или още Пасифая, Пазифая (на гръцки: Πασιφάη) в древногръцката митология е дъщеря на Хелиос и нимфата Персеида.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.