Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

парала̀кс

 

Тълковен речник

Видимото изместване на положението на един наблюдаван обект, дължащо се на неговото наблюдение от две различни точки.

1. астро. Звездният паралакс се вижда, когато гледаме дадена звезда от двете противоположни страни на орбитата на Земята при обикалянето ѝ около Слънцето. Ъгълът между лъчите, които водят от наблюдаваната звезда до двете противоположни страни на орбитата на Земята, се нарича паралакс и позволява да се измери разстоянието до по-близките звезди.

2. оптика. Паралакс е наличен при фотоапаратите с отделен визьор. Образът, наблюдаван през визьора, който е в страни от обектива, е малко по-различен от заснетия от обектива, при снимки с близък преден план.

3. воен. Наблюдаването на показание на стрелкови измервателен прибор под определен ъгъл, води до грешка в отчитането на действителната стойност на измерваната величина. За елиминиране на тази грешка се правят огледални скали. Огледалната скала позволява да се извършва измерването при съвпадение на двата образа - този на стрелката и на нейния огледален образ, което означава че винаги наблюдението при измерване се прави под един и същи ъгъл.

Българо-Английски речник

парала̀кс
м., само ед. астр. parallax.

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.