Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

панкреа̀с

 

Тълковен речник

мн. панкреаси, (два) панкреаса, м. Задстомашна жлеза.

Синонимен речник

задстомашна жлеза

Българо-Английски речник

анат. pancreas

Подробна информация от Wikipedia

Панкреас - Панкреасът (на гръцки: Πανκρεας; pan: всичко, kréas: месо), известен още под името задстомашна жлеза е голяма храносмилателна жлеза, разположена напречно върху задната стена на коремната кухина.
Панкреатит - Панкреатитът представлява възпалително-некротично заболяване на застомашната жлеза (панкреас), което възниква в резултат на разрушаване на паренхима на жлезата от ензимите, които отделя.
Панкреатичен сок - Панкреатичният сок е продукт на външната секреция на задстомашната жлеза, който чрез един отводен канал се излива направо в дванадесетопръстника.
Инсулин - Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). Той е с хипогликемично действие, противоположно на това на епинефрина, глюкокортикоидите и растежния хормон, които повишават нивото на кръвната захар и се означават като контраинсуларни хормони.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.