Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

падина̀

 

Тълковен речник

мн. падини, ж. Недълбока долина.

Синонимен речник

(същ.) котловина, долина, низина
(същ.) вдлъбнатина, хлътнатина

Българо-Английски речник

hollow, depression, dip
геол. trough

Подробна информация от Wikipedia

Падина (пояснение) - Падината е понятие от физическата география. Използва се за обозначаване на значително по-ниско разположена област в релефа както на сушата, така и на морското или океанското дъно.
Падина (област Варна) - Па̀дина е село в Североизточна България. То се намира в община Девня, област Варна. Старото му име е Копусчий.
Падина (област Кърджали) - Падина е село в Южна България. То се намира в община Ардино, област Кърджали.
Падина (област Силистра) - Падина е село в Североизточна България. То се намира в община Главиница, област Силистра.
Падингтън (филм) - „Падингтън“ (на английски: Paddington) е британско-френски пълнометражен игрален филм от 2014 г., режисиран и написан, в съавторство с Хамиш Маккол, от Пол Кинг; екранизация по поредицата от детски книжки за мечето Падингтън на английския писател Майкъл Бонд.
Патина - Патина се нарича окислителното покритие, което се образува върху медни и бронзови изделия. Естествения процес е бавен (5 – 25 г.
Пад на напрежение - Падът на напрежение е разликата в потенциалите в двата края на един електрически елемент или между две избрани точки като част от електрическа верига.
Падине - Падине е село в Западна България. То се намира в община Земен, област Перник.
Падишах - Падишахът (на персийски: پادشاه, от пати – „господин“ и шах – „цар“) е монархическа титла в някои азиатски страни.
Паднал ангел - Паднал ангел според християнските учения е ангел, първоначално част от безгрешните ангели, но или отвлечен от Сатаната или разбунтувал се, който престава да служи на Бога и става слуга на Сатаната.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.