Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

оцеля̀вам

 

Тълковен речник

оцеляваш, несв. и оцелея, св. Оставам цял, невредим, здрав. След катастрофата оцеля само по-малкото им дете.

Синонимен речник

(гл.) запазвам се, опазвам се, оставам непокътнат, спасявам се, съхранявам се, оставам здрав и читав
(гл.) оставам жив

Българо-Английски речник

survive (intact), get off safe
(за предмет) remain, be left, (за сграда и) be left standing

Подробна информация от Wikipedia

Оцеляване (филм) - „Оцеляване“ (на английски: Survivor) — копродукция на САЩ и Великобритания от 2015 година. Режисьори — Джеймс МакТийг, сценарист — Филип Шелби, оператор Дани Рулман.
Оцеляване - Оцеляването е група от умения, които могат да помогнат на човек, да преживее опасна ситуация (буря, земетресение, корабокрушение, авиационна катастрофа), или да оцелее в опасни местности (пустиня, планини, джунгла).
Оцеляване на предела - „Оцеляване на предела“ е заглавието, под което е известна на български телевизионната поредица на Discovery Channel, оригинално озаглавена в различни периоди „Ultimate Survival“, „Man vs.
Оцеляване на най-приспособения - Оцеляване на най-приспособения е фраза, с която се представя в съкратен вид идеята за конкуренцията за оцеляване или превъзходство.
Оцеляването на мъртвите - „Оцеляването на мъртвите“ (на английски: Survival of the Dead) е американски филм на ужасите от 2009 г.
Оцеляване (движение) - Социалното движение за оцеляване, нар. сървайвълизъм (на английски: survivalism) неговите последователи са сървайвалисти (survivalist) или подготвящи се (preppers, от английски prepare – подготвям) за извънредни и спешни ситуации като природни катастрофи или социални / политически безредици (промени) от локален или глобален характер.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.