Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

отро̀ва

 

Тълковен речник

мн. отрови, ж.
1. Вещество, което причинява смърт или предизвиква болестно състояние. Змийска отрова.
2. Прен. Язвителност, злоба, злобен присмех. В думите му имаше много отрова.
3. Прен. Това, което влияе отрицателно върху човешката нравственост, върху разума.

Синонимен речник

(същ.) яд
(същ.) жлъч, злост
(същ.) злъч, злоба, злина

Българо-Английски речник

poison; (змийска и прен.) venom; прен. virus
ОТРОВна гъба toadstool

Подробна информация от Wikipedia

Отрова - Отровите са химични вещества и съединения, които нарушават нормалното протичане на жизнените процеси в живите организми.
Отрова за мишки - „Отрова за мишки“ е български игрален филм от 2013 година, на режисьора Константин Буров, по сценарий на Венцислав Василев.
Отрова (Алфред Хичкок представя) - „Отрова“ (на английски: Poison) е епизод № 1 от четвъртия сезон на телевизионния американски съспенс сериал-антология „Алфред Хичкок представя“.
Вие сте отрова - "Вие сте отрова" (на френски: Toi, le venin) е криминална драма от 1958 година на режисьора и актьор Робер Осеин с негово участие и с участието още на Марина Влади и Одил Версоа, екранизация на романа „Ти си отрова...“ на Фредерик Дар.
Отровни и силно действащи лечебни растения - Отровни и силно действащи лечебни растения
Отровна гъба - Отровната гъба е токсична и опасна за хората. Токсичността ѝ причинява от леки храносмилателни проблеми, алергични реакции и халюцинации до тежки органни увреждания и смърт.
Отровно животно - Отровното животно е това, в чиито тъкани се съдържат отровни вещества, или това, притежаващо отровни органи.
Отровници - Отровниците (Viperidae) са семейство змии, включващо над 200 вида, разпространени по целия свят с изключение на Австралия и Мадагаскар.
Отова (бронепалубен крайцер, 1903) - Отова (на японски: 音羽, известен и като „Отава“) e бронепалубен крайцер на Императорските ВМС на Япония, построен по програмата от 1896 г.
Отровна змия - Отровните змии са видове от подразред Serpentes които произвеждат отрова. Членовете на семействата Аспидови, Отровници, Atractaspididae и Смокообразни са сред най-отровните змии.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.