Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ора̀нжев

 

Тълковен речник

оранжева, оранжево, мн. оранжеви, прил. Който има цвят на портокал. Оранжева блуза.

Синонимен речник

(прил.) жълточервен, портокалов

Българо-Английски речник

orange

Подробна информация от Wikipedia

Оранжев цвят - Оранжевото е основен цвят от бялата слънчева светлина с дължина на вълната 590–620 nm. Цветът е разположен между червения и жълтия в небесната дъга, разпознаваем от човека предимно в светлината, някои плодове и др.
Оранжева революция - Оранжевата революция е серия от политически събития и протести, които обхващат Украйна от края на ноември 2004 до януари 2005 г., случили се непосредствено след балотажа на президентските избори, за които се твърди, че са белязани от огромна корупция, заплахи към избирателите и пряка избирателна измама.
Оранжевото е новото черно - „Оранжевото е новото черно“ (на английски: Orange Is the New Black) е американски сериал, създаден от Дженджи Коен.
Оранжева свободна държава - Оранжевата свободна държава (на нидерландски: Oranje-Vrijstaat; на африканс: Oranje-Vrystaat, Орание Фрейстаат), известна също като Оранжева република, е независима бурска република в Южна Африка през втората половина на 19 век, а по-късно британска колония и провинция на Южноафриканския съюз.
Оранжево вино - Оранжево вино (на английски: Orange wine) е вино, получено от бели винени сортове грозде, които са прекарали известно време в контакт с гроздовите ципи.
Оранжева гвардия - Оранжева гвардия е неофициалното наименование на паравоенните отряди от привърженици на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) от началото на XX век.
Оранжево-червен паяжинник - Оранжево-червеният паяжинник (Cortinarius orellanus) е вид отровна гъба от род Cortinarius. Гъбата причинява тежки отравяния и е смятана за една от най-опасните гъби.
Оранжев тъкач - Оранжев тъкач (Euplectes franciscanus) е африканска птица от семейство Тъкачови.
Оранжев листонос - Оранжевият листонос (Rhinonicteris aurantia) е вид бозайник от семейство Hipposideridae.
Оранжевоока дървесна жаба - Оранжевооката дървесна жаба (Litoria chloris) е земноводно от семейство Дървесници (Hylidae).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.