Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

о̀мбудсма̀н

 

Тълковен речник

Длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси на гражданите от органите на изпълнителната власт и от длъжностните лица.

Етимологичен речник

от шведски ombudsman

Българо-Английски речник

о̀мбудсма̀н
м., ombudsman.

Подробна информация от Wikipedia

Омбудсман - О̀мбудсманът (от нордически: umboð – „задача, пълномощно", umboðmaðr „упълномощен“) е длъжностно, независимо лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси от органите на изпълнителната власт и от длъжностните лица на хора или група от хора, които не са силни в обществото и трудно биха могли да се защитават сами (напр.
Омбудсман на Република Сръбска - Омбудсманът на Република Сръбска (на сръбски: Омбудсман Републике Српске) е бивша независима институция на Република Сръбска, която защитава правата на човека.
Национален омбудсман на България - Националният омбудсман на Република България е българска държавна институция, създадена по примера на други страни в Европа.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.