обрабо̀тя

 

Тълковен речник

обработиш, мин. св. обработих, мин. прич. обработил, св. – вж. обработвам.

Българо-Английски речник

обрабо̀тя
= обрабо̀твам гл.
1. (земя) till, cultivate;
2. (материали) work, process, (метал и пр.) machine, tool; ~ по калибър finish to gauge; ~ по размер finish to size;
3. (придавам завършен вид на) work up, finish, polish; manipulate;
4. (глас) cultivate, train;
5. прен. frame, condition, brain wash; (предумвам, убеждавам) talk over/round, get round.

Подробна информация от Wikipedia

Обработка на почвата - Обработката на почвата е основна практика, заедно със сеитбата, която се прилага от възникването на земеделското производство.
Обработка на скъпоценни камъни - Обработката на скъпоценни камъни има за цел да увеличи естетическите качества на изходния материал – обикновено минерал с подходящи качества (твърдост, цвят, чистота), но все по-често и синтетични кристали.
Обработка на данни - Обработката на данните (на английски: data processing) е термин от информатиката, с който се означава „събирането и манипулирането на записи с данни с цел произвеждането от тях на смислена информация“.Обработката на данни може да включва в себе си различни действия с данните:
Обработка на естествен език - Обработката на естествения език (ОЕЕ) или по-точно компютърната обработка на естествен (човешки) език (на английски: natural language processing, NLP) е подобласт на науката за изкуствения интелект и компютърната лингвистика.
Обработка на сигнали - Обработка на сигнали е област от електротехниката, системното инженерство и приложната математика, която се занимава с операции и анализ на сигнали, в или обособени или продължителни интервали за извършването на полезни операции с тези сигнали.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.