Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

обица̀

 

Тълковен речник

вж. обеца.

Българо-Английски речник

обица̀
и обец

а̀ ж., -ѝ 1. earring; (на петел) wattle, (на гълъб) jewing; висяща ~а eardrop, ear-pendant;
2. бот. fuchsia; • ~а на ухото прен. a cautionary tale, a lesson taken to heart; това да ти е ~а на ухото bite on that! put that in your pipe and smoke it! chalk it up to experience; това ще ти е ~а на ухото that will teach you a good lesson; that will serve as a warning.Подробна информация от Wikipedia

Обица - Обица̀ (или обеца̀) е вид украшение, накит, бижу, което се носи на ухото. За целта в ухото се пробиват дупки, където се закачат обиците.
Обичайните заподозрени - „Обичайните заподозрени“ (на английски: The Usual Suspects) е американско-германски филм от 1995. Режисиран е от Брайън Сингър, а сценарист е Кристофър Маккуори.
Обичахме се толкова много - „Обичахме се толкова много“ (на италиански: C'eravamo tanto amati) е италиански филм от 1974 година, трагикомедия на режисьора Еторе Скола по негов сценарий в съавторство с Адже и Скрапели.
Обичаният - „Обичаният“ (на испански: El bienamado) е мексиканска теленовела от 2017 г., режисирана от Салвадор Гарсини и Рикардо де ла Пара и продуцирана от Никандро Диас Гонсалес за Телевиса.
Обида - Обида е дума или израз, изказване или поведение, което се смята за унизяващо, обидно и нетактично. Обидите могат да бъдат и "обидни забележки" , но те могат да бъдат интенционални, тоест с намерението да бъдат такива и случайни, неумишлени.
Обичам те (филм, 1891) - "Обичам те" (на френски: Je vous aime) е френски хронофотографичен късометражен ням филм от 1891 година, продуциран от изобретателят Етиен-Жул Маре и заснет от режисьора Жорж Демени.
Обицо II д’Есте - Обицо II д’Есте (на италиански: Obizzo II d'Este, * ок. 1247, † 13 февруари 1293) от фамилията Есте е маркиз и господар на Ферара и марка Анкона от 1264 г.
Обитаемият остров (роман) - Обитаемият остров (на руски: Обитаемый остров) е фантастичен роман, написан от братята Аркадий и Борис Стругацки и издаден през 1969 г.
Обичайно право - Обичаите (обичайните норми) се признават за източници на правото не навсякъде, не във всички държави, и при това в ограничен кръг на правните отношения.
Обичам те дотук - „Обичам те дотук“ е седмият студиен албум на българската рок група ФСБ, издаден от студио „Балкантон“ през 1987 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.