Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

нощ

 

Тълковен речник

нощта, мн. нощи, ж. Част от денонощието между вечерта и сутринта. Тъмна нощ.
• Дълбока нощ. Късно през нощта.
• Вартоломеева нощ. Масово избиване на невинни хора.
• Ден и нощ. Без прекъсване, постоянно.
• Полярна нощ. Част от годината на полюса, когато слънцето не се показва над хоризонта.
• Лека нощ. Пожелание преди сън.

Библейско тълкуване: Старите евреи започвали денонощието от вечерта, и го продължавали до другата вечер, така че нощта предшествувала деня. Този приет обичай, може, вероятно, да се проследи назад и в езикът, с който се описва сътворението на света - Бит. 1:5,8,13, и пр. "стана вечер, и стана утро, ден първи". Евреите давали дванадесет часа на нощта и дванадесет часа на деня, но тези часове не са били равни, освен при равноденствието. През други времена, когато нощните часове са били дълги, дневните часове са били къси, както през зимата; и когато часовете на нощта са били къси, часовете на деня са били съразмерно дълги. Виж Часове.

Нощите в Сирия, понякога са много студени, докато дните са много горещи; и пътниците по пустините и по околните Палестински планини, често се оплакват както Яков, в Бит. 31:40: "деня пекът ме изнуряваше, а нощя - мразът, и сънят бягаше от очите ми".

Синонимен речник

(същ.) вечер, среднощ
(същ.) тъмнина, тъма, мрак

Българо-Английски речник

night
в тъмна НОЩ in the dead of night
лека НОЩ good night; good evening
посред НОЩ in the middle of the night, at midnight
през НОЩта in/during the night
през онази НОЩ (on) that night
през една лятна НОЩ on a summer night; one summer night
през НОЩта срещу сряда on the night of Tuesday to Wednesday, the night before Wednesday
тази НОЩ this night, tonight, (изтеклата) last night
миналата НОЩ last night
оставам някъде през НОЩта stay somewhere overnight/for the night
за една НОЩ for one night; in one night; overnight
за една НОЩ той стана прочут he became famous overnight
през цялата НОЩ the whole night, all through the night
цяла НОЩ all night (long)
цяла НОЩ не съм мигнал I haven't slept a wink all night
при настъпването на НОЩта at nightfall
веселя се/гуляя цяла НОЩ make a night of it
Хиляда и една НОЩ Arabian Nights
Вартоломеева НОЩ St. Bartholomew's Eve; holocaust
полярна НОЩ a Polar night

Подробна информация от Wikipedia

Нощ - Нощ се нарича тази част от денонощието, през която е тъмно, т.е. когато тази част от земното кълбо не е огрята от Слънцето, за разлика от останалата част.
Нощ на дългите ножове - „Нощта на дългите ножове“ (на немски: Nacht der langen Messer), позната още като Пуч на Рьом (на немски: Röhm-Putsch) и Операция „Колибри“ е разправа на Адолф Хитлер над щурмоваците, проведена на 30 юни 1934 г.
Нощни вещици - Нощните вещици (на немски: Nachthexen; на руски: Ночные ведьмы) е немски прякор за жени-авиаторки от 588-ми нощен бомбардировъчен полк, по-късно 46-ти Тамански гвардейски нощен бомбардировъчен авиационен полк на съветските военновъздушни сили.
Нощна акула - Нощната акула (Etmopterus spinax) е вид акула от семейство Etmopteridae. Това е една от най-често срещаните дълбоководни акули в североизточните части на Атлантическия океан – от бреговете на Исландия и Норвегия на север до водите на Габон на юг в Африка.
Нощни вълци - „Нощни вълци“ е първият и най-голям клуб на рокери (мотоциклетисти) в Русия. Създаден е от любители на рок музиката и мотоциклетите в края на 1980-те години в Москва.
Нощем с белите коне (филм) - „Нощем с белите коне“ е български 6-сериен телевизионен игрален филм (драма) от 1984 година на режисьора Зако Хеския.
Нощ на Гай Фокс - Нощта на Гай Фокс, познат още като Денят на Гай Фокс, е годишно празнуване на 5 ноември най-вече във Великобритания.
Нощен изтребител - Нощен изтребител е специализиран изтребител, адаптиран за сражения през нощта или при други обстоятелства с намалена видимост.
Нощна чапла - Нощната чапла (Nycticorax nycticorax) е мигрираща птица от семейство Чаплови (Ardeidae). Среща се и в България.
Нощта на шампионите - Нощта на шампионите беше кеч pay-per-view (PPV) турнир, продуциран от професионалната кеч компания WWE.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.