Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

нефрѝт

 

Тълковен речник

, само ед. Бял, безцветен или зелен минерал, употребяван за украса или художествени изделия.

Българо-Английски речник

1. мед. nephritis
остър/хронически НЕФРИТ Bright's disease
2. минер. nephrite, jade, kidney-stone, greenstone

Подробна информация от Wikipedia

Нефрит - Нефритът е възпаление на бъбреците. Двете най-чести причини за нефрита са инфекция или имунен процес.
Нефрит (минерал) - Нефритът е минерал, хидратен силикат на калция, магнезия и желязото, плътен, скритокристалинен агрегат на тремолита и актинолита от групата на моноклинните амфиболи.
Нефритена планина (митология) - Нефритената планина (китайски 玉山; пинин: Ю Шан) е важна митологична планина в Китайската митология. Митологичната Нефритена планина не бива да се бърка с други географски места, носещи името Ю Шан.
Негритюд - Негритюд е литературно и политическо течение, създадено в периода между двете световни войни, обединяващо чернокожи франкофонски поети и писатели като Еме Сезер, Леополд Седар Сенгор, Леон Гонтран Дамас, Ги Тиролиен, Бираго Диоп и Рьоне Депетср.
Негрито - Негрито, срещано и като негритос, са етническа група в Югоизточна Азия. Думата е умалително от negro („черен“) в испанския, т.е.
Неферит II - Неферит ІІ (Nepherites, Наиаауруджу), е последен фараон от Двадесет и девета династия на Древен Египет, син и приемник на Хакор.
Неферит I - Неферит I /Nepherites, Nefaarud или Nef'aurud/ от Мендес е основател и пръв фараон от Двадесет и девета династия на Древен Египет.
Нери Терзиева - Нери Юлиева Терзиева-Тодорова с истинско име Нериман е българска журналистка.
Неритична зона - Неритичната зона е част от хидросферата разположена над шелфа на моретата и океаните. Обикновено тази зона е дълбока до 200 м.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.