Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

небѐ

 

Тълковен речник

мн. небеса, ср.
1. Видимата под формата на купол, свод част от атмосферата. Звездно небе.
2. Според религиозните представи – мястото, където живеят Бог, ангелите и праведните души.
• До небесата. Извънредно много, високо, прекалено.
• На седмото небе съм. Чувствам се много доволен, щастлив.
• Падам от небето.
1. Силно се изненадвам.
2. Появявам се неочаквано.
3. Много съм наивен.
• Под открито небе. На открито, навън.
• Под небето. Навсякъде по света.

Библейско тълкуване: Небе в простото му значение, значи: първо пространството до облаците, второ до звездите, а в по-главното му значение - мястото на блаженството в онзи свят. "Третото небе", "най-високото небе" и "небето на небесата", са еднозначни обозначения за небето на блаженството. Там ще обитават светиите и праведните, и ще се ползуват с неоценимото преимущество да виждат Господа. Там се е възнесъл Христос, за да ходатайства за людете си, и да им приготви място, където всички ще се съберат заедно, и от където никой никога няма да излезе - Еф. 4:10; Евр. 8:1, 9:24-28. Докато сме в този свят, ние малко можем да знаем за местоположението и за изгледът на небето, или за блажените служби на обитателите му. Св. Писание ни казва, че всеки грях е изключен от небето, и че там не ще има нито скръб, нито сълзи, нито въздишки, нито смърт. То описва небето преносно, нарича го царство, наследие, място където има усладителни води и реки, увеселителни дървета, прекрасна светлина, възторжени песни, царски венци, пиршества, и пр. и пр. То още разказва, че праведните предстояват пред Бога, и се явяват с Христа в славата му, че небето е живот, слава, спасение, почивка, радост и мир. Има различни степени в небесната слава, а възвишението и възвеличаването на тамошните жители, ще бъдат непрестанни и вечни.

Синонимен речник

(същ.) небеса, висини, небесни селения

Българо-Английски речник

sky
прен. и рел. heaven
на НЕБЕто in the sky; in heaven
между НЕБЕто и земята between heaven and earth
до НЕБЕто sky-high
под открито НЕБЕ in the open (air)
превъзнасям до небесата extol to the skies
на седмото НЕБЕ съм be in the seventh heaven
на седмото НЕБЕ съм от радост be in transports of joy
падам от НЕБЕто разг, fall from the moon
падна ми от НЕБЕто it was a godsend, it was a God sent gift for me
никога нищо не ми е падало от НЕБЕто things have never fallen in my lap
(като) гръм от ясно НЕБЕ (like) a bolt from the blue

Подробна информация от Wikipedia

Небе - Небето е частта от атмосферата или космическото пространство, видимо от повърхността на Земята или друг астрономически обект (например друга планета).
Небет тепе - Небет тепе е едно от днешните шест тепета, запазили се до наши дни, около които е построен град Пловдив.
Небесно царство - Небесно царство (на английски: Kingdom of Heaven) e британски исторически епичен филм от 2005 година на режисьора Ридли Скот.
Небесна координатна система - Небесната координатна система е система за определяне на местоположението на небесни тела: спътници, планети, звезди, галактики и други.
Небеска - Небеска е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, област Кърджали.
Небето зове - "Небето зове" (на руски: Небо зовёт) е съветски научно-фантастичен филм от 1959 година на Киностудио Довженко.
Небесна сфера - Небесна сфера е понятие, използвано в астрономията и навигацията като практичен инструмент за описване и картографиране на небесните обекти.
Небелверфер - Небелверфер (на немски: Nebelwerfer, в превод пушекохвъргач – кодово име за прикритие на предназначението) е немска артилерийска ракетна установка, разработена през 1930-те и използвана през Втората световна война срещу леки пехотни цели.
Небето на Велека - „Небето на Велека“ е български игрален филм (драма) от 1968 година на режисьора Едуард Захариев, по сценарий на Дико Фучеджиев.
Небесен екватор - Небесният екватор е голям кръг от небесната сфера, получен от сечението на продължението на земната екваториална равнина с небесната сфера.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.