национа̀лен

 

Тълковен речник

национална, национално, мн. национални, прил.
1. Който се отнася до дадена нация или и принадлежи. Национален химн.
2. Който се отнася до общественополитическия живот на нацията. Национално движение.
3. Държавен. Национален доход.
4. Който се отнася до отделна националност. Национални групи.

Синонимен речник

(прил.) народен, отечествен, държавен, обществен, общ, общонароден, публичен
(прил.) народностен, етнически, племенен, расов
(прил.) общодостъпен

Българо-Английски речник

national
проблема от национално значение а problem of national concern

Подробна информация от Wikipedia

Нация - Нация е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.
Национален отбор по футбол на България - Националният отбор по футбол представлява България в международните футболни състезания и срещи от 1923 година.
Национален дворец на културата - Националният дворец на културата, известен и с краткото НДК (наименование до 1990 г. – Народен дворец на културата „Людмила Живкова“, на името на Людмила Живкова, която дава идеята за създаването му ), е национален културен център за конференции, изложби и специални събития, най-големият конгресен център в Югоизточна Европа .
Национален отбор по футбол на Германия - Германският национален отбор по футбол (на немски: Die deutsche Fußballnationalmannschaft) е футболен отбор, който представлява Германия в международните футболни състезания и срещи от 1908 година.
Национален военен университет - Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с 3 факултета в градовете Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, България.
Национален отбор по футбол на Испания - Испанският национален отбор по футбол представя Испания в международните футболни състезания и срещи. Управлява се от Кралската испанска футболна федерация.
Национален отбор по футбол на Бразилия - Националният отбор по футбол на Бразилия (португ.: Seleção Brasileira de Futebol) е мъжкият представителен отбор по футбол на Федеративна република Бразилия, представляващ Бразилия в международни футболни състезания.
Национален отбор по футбол на Франция - Националният отбор по футбол на Франция (на френски: Équipe nationalle de France de football) представлява страната в международните футболни срещи.
Национален отбор по футбол на Англия - Националният отбор по футбол на Англия представлява Англия в международните футболни състезания. Контролиран е от Футболната асоциация, управляващия футболен орган в Англия.
Национален фронт за спасение на България - Национален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия, учредена на 17 май 2011 година в град Бургас.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.