Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

микро̀н

 

Тълковен речник

мн. микрони, (два) микрона, м. Единица за дължина, равна на една милионна част от метъра или една хилядна част от милиметъра.

Българо-Английски речник

micron

Подробна информация от Wikipedia

Микрометър (единица) - Микрометърът (означение µm) е единица за дължина, производна на единицата метър. Микрометърът е равен на една милионна част от метъра (1 µm = 10–6 m).
Микронезия (държава) - Федеративни щати Микронезия (на английски: Federated States of Micronesia /ˌmaɪkroʊˈniːʒə/ ( произношение)) е независима, суверенна островна държава в западната част на Тихия океан и включва централните и източните части на Каролинските острови и атола Капингамаранги.
Микронезия - Микронезия е част от Океания, регион в Тихия океан. Означава „малки острови“. Има сходна културна история с другите два островни региона, Полинезия и Меланезия.
Микро (Гревенско) - Микро или Гоблараки (на гръцки: Μικρό, до 1927 година: Γκομπλαράκι, Гоблараки) е бивше село в Република Гърция, в дем Дескати на област Западна Македония.
Микропроцесор - Микропроцесорът е централен процесор, в който всички или повечето от математическите и логически операции се изпълняват от една-единствена или най-много от няколко интегрални схеми.
Микроконтролер - Микроконтролерът (MCU) е едночипова система, съчетаваща в себе си микропроцесор, тактов генератор, оперативна памет и програмируеми входно-изходни устройства.
Микроикономика - Микроикономиката, от гръцките „μικρό“ – малък, и „οικονομια“ – икономика, през английското „microeconomics“, е клон на икономическата наука, който изучава как индивидуалните субекти на икономиката, като домакинствата и фирмите, взимат конкретни решения, за да разпределят ограничени ресурси , обикновено в пазарите, където стоки и услуги се купуват и продават.
Микровълни - Микровълните са електромагнитни вълни, обхващащи дециметровия, сантиметровия и милиметровия диапазони на радиовълните и имат дължина на вълната приблизително в диапазона от 1 m до 1 mm, съответно честота от 300 MHz до 300 GHz.
Микроблог - Микроблог (на английски: microblog) е тип блог, който се изразява в представянето на информацията чрез къси съобщения.
Микровълнова фурна - Микровълновата фурна (често наричана и микровълнова печка) е домакински електроуред, използващ енергията на микровълните за обработка на храна.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.