механа̀

 

Тълковен речник

мн. механи, ж. Питейно заведение, обикновено с битово обзавеждане; кръчма, пивница.

Синонимен речник

(същ.) кръчма, пивница, питиепродавница

Българо-Английски речник

tavern

Подробна информация от Wikipedia

Механа - Механата е питейно заведение за разговори и развлечения, където хората се събират да пият алкохолни напитки, също така се предлага и храна.
В механата - „В механата“ е стихотворение на Христо Ботев. Написано е в Букурещ през зимата на 1872-73 година и отпечатано за първи път в 52 брой на вестник „Независимост“.
Механика на флуидите - Механика на флуидите или хидрогазодинамика е учението за макроскопичното физическо поведение на флуидите.
Механичен филтър - Механичен филтър е филтър за обработка на сигнала, който обикновено се използва на мястото на електронен филтър за филтриране на радиочестоти.
Механична работа - Работа или механична работа във физиката и механиката е мярка за количеството енергия, което се пренася от една система в друга.
Механизация на крилото - Механизацията на самолетното крило е съвкупност от устройства, които имат предназначението да променят характера на аеродинамичните сили и моменти, като се осъществяват различни режими на полет на летателните апарати.
Механизъм за изхвърляне на гилзите - Механизма за изхвърляне на гилзите (в българския език се използват и наименованията екстрактор, отражател, изхвъргач) в огнестрелното оръжие служи за извличане (екстракция) на стреляните гилзи и не сработилите патрони (засекли) от патронника и отстраняването им зад пределите на оръжието (ежекция).
Механична енергия - Механична енергия (в класическата механика) е сумата от кинетичната и потенциалната енергия на една система.
Механика - Механиката е един от основните раздели на физиката, който, най-общо, се занимава с изучаване на движението на материалните тела.
Механизъм от Антикитира - Mеханизмът от Антикитира е антично устройство, предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на слънчевата система.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.