Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

мето̀п

 

Тълковен речник

Метопът е главен елемент от дорийския фриз. Представлява плоча, обикновено украсена с релефни изображения, запълваща промеждутъка между триглифите. Първоначално метопите са се правели от теракота и са се оцветявали с ярки цветове, по-късно започват да се правят релефни.

Българо-Английски речник

мето̀п
= мето̀па м. и ж., архит. metope.

Подробна информация от Wikipedia

Метоп - Метопът (на старогръцки: μετόπη - „чело“) е правоъгълна или квадратна плоча между триглифите, един от главните елементи на фриза в античната и класическа архитектура.
Методий - Свети Методий (на гръцки: Μεθόδιος, Methodios; на църковнославянски: Мєѳодїи) е високопоставен духовник, политически и културен деятел от Византия, по-голям брат на Константин-Кирил Философ.
Месопотамия - Месопотамия (от гръцки: Μεσοποταμία – „междуречие“), също Двуречие или Междуречие, се наричат земите, разположени между реките Тигър и Ефрат.
Методий Кусев - Методий Йовчев Кусев или Кусевич е висш български духовник и общественик от Прилеп, един от водачите на движението за църковна независимост и национално обединение със съществен принос за защитата на българската кауза пред Великите сили по време на Източната криза от 1876 – 1878 година.
Метод на най-големия остатък - Методът на най-големия остатък (известен още като метод на Хеър-Ниймайер) е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи.
Метонимия - Метонимия (на гръцки: metonymia, преименуване) е литературен термин, вид троп, който служи за заместване на едно название с друго название, на една дума с друга дума.
Метод на най-малките квадрати - Методът на най-малките квадрати (НМК) в числения анализ е един от най-разпространените методи за решаване на системи уравнения с повече неизвестни от броя на уравненията.
Методи Шаторов - Методи Тасев Шаторов с псевдоними Стария българин, Шарло, Панайот е деец на БРП(к) и един от значимите ръководители на македонските комунисти.
Метод Монте Карло - Методи Монте Карло (или Експерименти Монте Карло) са широк клас от изчислителни алгоритми, които разчитат на повтарянето на случайни извадки за постигане на числов резултат.
Метод (програмиране) - Метод (на английски: method) в програмирането е съставна част от една програма, която решава конкретен проблем.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.