Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

мета-

 

Тълковен речник

Първа съставна часта на сложни думи със значение "между", "заедно", "с", "след" и "промяна".

Етимологичен речник

гр. “след, със”

Подробна информация от Wikipedia

Металика - „Металика“ е американска траш метъл група от Лос Анджелис, Калифорния, САЩ.
Метаболизъм - Метаболизмът (от гръцки: μεταβολή (метаболи) – смяна, или μεταβολισμός – „прехвърляне“) е начинът, по който се извършва обмяната на веществата в организма.
Метадон - Метадонът (продаван и под търговската марка Долофин) е опиоид, използван за лечение на болка и като поддържаща терапия или като помощ при детоксикация на хора със зависимост към опиоиди.
Метан - Метанът е химично съединение с химична формула CH4. Това е най-простият алкан. Ъгълът между атомите на метана е 109,5 градуса.
Метаболитен синдром - Метаболитен синдром (МетС) е комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма, която увеличава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване и диабет.МетС е световен проблем и засяга голям брой хора и заболеваемостта нараства с възрастта и наднорменото тегло.
Метал - Металите (на гръцки: Μέταλλο) са група от 80 химични елемента, които се намират в левия долен участък на периодичната таблица на химическите елементи.
Метамфетамин - Метамфетаминът е синтетичен наркотик със стимулиращо действие, приема се перорално, чрез смъркане, чрез пушене на фолио или интравенозно.
Металургия - Металургията (на старогръцки: μεταλλουργέω – добив на руда, обработка на метали) е клон на инженерството и на материалознанието, изучаващ физичното и химично поведение на металните елементи и техните смеси, наричани сплави.Металургията е отрасъл със сложна структура, обединяващ проучването, добива и обогатяването на руди и производството на различни видове метали и прокат.
Метафизика - Метафизиката (на гръцки: μετά – „след, отвъд“ и φυσικά – „физика, природа, естествени неща“) е дял от философията, който се занимава с „първичните принципи“ и „съществуването“ .
Метаматериал - Метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства, които могат да бъдат и такива, каквито не се срещат или са рядко срещани сред познатите естествени среди.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.