Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

мемоа̀р

 

Тълковен речник

мн. мемоари, м.
1. Остар. Само ед. Писмено изложение по политически, обществен или международен въпрос.
2. Само мн. Литературна творба за минали събития, отразени от участник в тях или от техен съвременник, свидетел.
• прил. мемоарен, мемоарна, мемоарно, мн. мемоарни. Мемоарна литература.

Българо-Английски речник

мемоа̀р
м., -и, (два) мемоа̀ра memoirs.

Подробна информация от Wikipedia

Мемоарите на една гейша (филм) - „Мемоарите на една гейша“ (на английски: Memoirs of a Geisha) е американски драматичен филм от 2005 г.
Мемоар на българските църковно-училищни общини в Македония - Мемоарът на българските църковно-училищни общини в Македония от 20 май 1878 година е протестно обръщение на македонските българи към Великите сили с искане за прилагане на Санстефанския договор и неоткъсване на Македония от новосъздадената българска държава.
Мемоар на българи от Македония от 27 декември 1917 година - Мемоарът на българи от Македония от 27 декември 1917 година е протестен документ на ЦК на ВМОРО, отпечатан във вестник „Родина“, излизащ в Скопие и редактиран от Георги Баждаров, Ангел Томов и Христо Матов.
Мемоарите на Шерлок Холмс - „Мемоарите на Шерлок Холмс“ (на английски: The Memoirs of Sherlock Holmes) е вторият сборник с 12 разказа на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс.
Мемоар от костурско-леринско-кайлярската емиграция в София - „Мемоарът от костурско-леринско-кайлярската емиграция в София“ е документ на трите братства - Костурското, Леринското и Кайлярското (Емборското), изпратен до правителството на Иван Евстратиев Гешов на 23 април 1913 година.
Мемоарите на едно убийство - „Мемоарите на едно убийство“ (на корейски: 살인의 추억) е южнокорейски криминален филм от 2003 година на режисьора Пон Джун Хо по негов сценарий в съавторство с Шим Сун По, базиран на едноименната пиеса на Ким Куан Им.Сюжетът, базиран на реален неразкрит случай на серийни убийства през 1986 – 1991 година, описва двама местни полицаи и изпратен от столицата техен колега, които разследват поредица от убийства на млади жени в провинциален корейски град.
Мемоар на Вселенската патриаршия за Илинденско-Преображенското въстание - Протестът на Вселенската патриаршия по повод Илинденско-Преображенското въстание е документ на Вселенската патриаршия в Цариград по повод избухналото Илинденско-Преображенско въстание, с дата 10 (23 нов стил) август 1903 година.
Мемоар на Вътрешната организация - „Македония и Одринско (1893 – 1903). Мемоар на Вътрешната организация“ (на френски: La Macédoine, et le vilayet d'Andrinople (1893-1903).
Мемоар на българи от Македония от 19 декември 1879 година - Мемоарът на българи от Македония е обръщение към Великите сили от 19 декември 1879 година, подписано от 102 македонски българи, с което се иска създаване на един вилает от всички македонски епархии, населени с българи.
Мемоар за положението на българското малцинство в гръцка и сръбска Македония (1924) - „Мемоарът за положението на българското малцинство в гръцка и сръбска Македония“ (на френски: Mémoire sur la situation de la minorité bulgare en Macédoine serbe et grecque) е протестен документ, изпратен от Националния комитет на Съюза на македонските емигрантски организации до Обществото на народите в 1924 година.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.