Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ма̀тов

 

Тълковен речник

матова, матово, мн. матови, прил.
1. Който няма блясък или гланц. Матова светлина.
2. Непрозрачен, мътен. Матово стъкло.

Синонимен речник

(прил.) мътен, тъмен, непрозрачен, непрогледен
(прил.) блед, бледен
(прил.) без блясък, слаб, загасващ, мъждукащ, мъглив, облачен, сив

Българо-Английски речник

mat, dull, lustreless, dead, opaque
(за стъкло) frosted
(за хартия) dull-finish (attr.)
МАТОВа повърхност mat
МАТОВа светлина dull light
давам МАТОВа повърхност на метал. glaciate

Подробна информация от Wikipedia

Матовоглав синигер - Матовоглавият синигер (Poecile montanus) е дребна пойна птица от семейство Синигерови, срещаща се и на територията на България.
Масов глад - Масов глад е широко разпространен недостиг на храна.
Масово измиране (Креда – Терциер) - Масовото измиране през периодите креда и терциер, или масово измиране К-Т, е широкомащабно масово измиране на растителни и животински видове в рамките на кратък геоложки период от време, случило се преди около 65,5 милиона години.
Маточинска крепост - Маточинската крепост Букелон е крепост в Югоизточна България, разположена върху плато на високо издигнат от низината на река Тунджа рид, в близост до село Маточина, Община Свиленград, област Хасково.
Масови убийства при комунистическите режими - Установяването и управлението на комунистическите режими в някои държави през 20 век е съпътствано от масови убийства, като приблизителната оценка на жертвите възлиза на между 85 и 100 милиона души.Фокусът на изследванията е върху причините за убийствата в отделните общества, въпреки че някои изследователи твърдят, че е имало и общи причини.
Маточина (село) - Маточина е село в Югоизточна България, в община Свиленград, област Хасково. Днешното село стои непосредствено под Крепостта Букелон – един от най-добре запазените автентични средновековни замъци в България.
Маточна шийка - Маточната шийка (на латински: cervix или cervix uteri) е долната част на матката в човешката женска полова система.
Маточина - Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в южна Европа и Средиземноморието.За нейна родина се смятат земите около Средиземно море.
Масови безредици в Гърция (2008) - Масови безредици в Гърция – ожесточени сблъсъци между ляворадикални групи от младежи и отрядите на полицията със специално предназначение.
Масов инерционен момент - В класическата механика, инерционният момент, наричан също масов инерционен момент или инерчен момент, (SI единици kg·m²·rad-2,) е мярка за "съпротивата", която едно тяло оказва на промяна в състоянието си на въртеливо движение.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.