маргина̀л

 

Тълковен речник

Човек, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности и т.н.
Маргинална група от хора – група, отхвърляща определени ценности и традиции на културата на групата, в която се намира и утвърждаваща свои собствени норми и ценности.

Етимологичен речник

от латински margo – край

Синонимен речник

периферен, изхвърлен, на границата

Българо-Английски речник

печ. outset, marginalia

Подробна информация от Wikipedia

Маргинализация - Маргинализация или социално изключване в социологията
Маргинализъм - Маргинализъм е употребата на маргинални концепции в икономическата теория. Маргинализмът се асоциира с аргументите отнасящи се до промените в количеството, използвани за продукт или услуга, това се противопоставя на идеята за общата значимост на даден клас от стоки или услуги, или някакво общо количество въобще.
Маргиналии - Маргиналии в ръкописите или книгите са ръкописни бележки върху белите полета отстрани на текста. Те имат летописен характер или служат за поясняване или коментиране на части от текста или абзаца.
Алтернативна наука - Алтернативната наука (на английски: fringe science), позната още като маргинална наука, тайна/авангардна наука, според някои е нестандартна наука, докато според друга, по-широко приета дефиниция, тя обикновено се приема по негативен начин, като квазинаука.
Мариналеда - Мариналеда (на испански: Marinaleda) е населено място и община в Испания. Намира се в провинция Севиля, в състава на автономната област Андалусия.
Маржинален анализ - Така нареченият маржинален анализ или буквално анализ на разликата е особено популярен и използван в отраслите и производствата, при които изменението на мащабите на производството и продажбите се отразяват чувствително върху величината на разходите.
Марина Лизоркина - Марина Сергеевна Лизоркина (на руски: Марина Серге́евна Лизоркина) е руска певица и художничка. Бивша членка на женската поп-групата „Серебро“.
Марин Петров - Марин Петров може да се отнася за:thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.