Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ма̀нна

 

Тълковен речник

ж., само ед.
1. Храната, която според Библията паднала от небето, за да се нахранят евреите.
2. Прен. Неочаквана благодат.

библ. Храна, която Бог изпраща на израилтяните през скитанията им из пустинята. Тя била дребна и на зърна, бяла като слана, и на вид като кориандрово семе.

Когато манната бе изпратена за първи път, евреите "не знаеха що беше", и рекоха си един другиму: ман-ху?, което значи "Що е това?". Мнозина тълкуватели мислят, че от честото подновяване на това питане, е произлязло името мань или манна. Буркхард говори, че в долините около Синай и днес се намира един вид манна, която пада от някои дървета през юни. Арабите я събират и правят от нея пърженици, и я наричат мед. Д-р Еренбург, е открил, че този вид манна се произвежда от едно насекомо. Освен това вещество и манната, която се употребява за лек, и се произвежда от осените на Южна Европа, няколко други растителни произведения в Арабия, Персия, и др., със същите качества, са познати под същото име.

Манната се нарича "хляб ангелски" и "небесно жито", в знак на превъзходството ѝ, и още на това, че тя била пращана направо от Бога.

Българо-Английски речник

рел. manna

Подробна информация от Wikipedia

Манна небесна - Манна небесна, съгласно Библията, е храна, с която са хранени Моисей и неговото племе по време на 40-годишните им скитания след напускането на Египет
Манга - Манга е японската дума за комикси и карикатури. Създателят (авторът) на манга се нарича мангака. Извън Япония думата се употребява за означаване на комикси, създадени първоначално в Япония (т.е.
Манхайм - Манхайм (на немски: Mannheim) е град в югозападната част на Германия, във федералната провинция Баден-Вюртемберг.
Мандаянизъм - Мандейство (арабски مندائية, от арам. манда 'знание') е близкоизточна гностическа монотеистична религия със силно подчертани дуалистични вярвания, която днес има около 60 000 последователи, главно по границата между Ирак и Иран.
Манган - Манганът заема 25 място в менделеевата таблица, преходен метал. Атомната му маса е 54,9380. Намира се в VII Б (7) група.
Мандалей - Мандале́й или Мандала́й (на бирмански: မန္တလေး) е вторият най-голям град в Мианмар. Разположен е на 230 km северно от столицата Найпидо, на брега на река Иравади.
Манхатън - Манхатън (на английски: Manhattan) е остров, едноименен административен район в град Ню Йорк и едноименен окръг в щата Ню Йорк.
Манасиева летопис - Манасиевата летопис или Манасиевата хроника е български средновековен писмен паметник, превод на Световната летопис на ромейския писател Константин Манасий.
Манастир - Манастир или обител (от средногръцки: μοναστήριον, в свободен превод място за самота) е религиозна общност от монаси или монахини, която има свой устав и се ръководи от игумен.
Мангал - Мангалът е метален или керамичен съд, използван за пренасяне и разгаряне в него на дървени въглища, или друго твърдо гориво, с различни цели.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.