Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

магнѝт

 

Тълковен речник

мн. магнити, (два) магнита, м.
1. Парче желязна руда или стомана, което притежава магнетизъм (в 1 знач. ).
2. Прен. Всяко нещо, което има свойството да привлича други обекти.
прил. магнитен, магнитна, магнитно, мн. магнитни. Магнитно поле.

Българо-Английски речник

magnet, loadstone, lodestone

Подробна информация от Wikipedia

Магнит - Магнит (на гръцки: μαγνήτης λίθος, magnḗtis líthos, означаващо камък от Магнезия) е тяло или предмет, което притежава собствено магнитно поле.
Магнитно поле - Магнитното поле е силово поле, което се създава от частици с ненулев магнитен момент (например от магнитния момент на електроните в атомите на постоянен магнит) или от промяната на електрическото поле във времето.
Магнитно задържане - Магнитното задържане е принцип, който се използва при разработването на термоядрения реактор през 1946 г.
Магнитно-резонансна томография - Магнитно-резонансната томография (наричана и ядрено-магнитен резонанс) е техника на медицински изображения, основани на физичното явление ядрен магнитен резонанс и използвани в здравеопазването.
Магнитна терапия - Магнитна терапия или магнето-терапия е форма на алтернативна медицина, при която се ползват магнитни полета.
Магнитогорск - Магнитогорск (на руски: Магнитогóрск) е миньорски и промишлен град в Челябинска област, Русия. Населението му през 2017 година е 416 521 души.
Магнитна глава - Магнитната глава е компонент на магнетофона, запаметяващите устройства с магнитна лента, твърдите дискове и на флопидисковите устройства в компютрите.
Магнитна левитация - Магнитна левитация, маглев, или магнитно окачване е метод, чрез който един обект е окачен или провесен над друг обект чрез използване на магнитно поле.
Магнитостатика - Магнитостатиката е раздел от класическата електродинамика, който изследва взаимодействието на постоянните токове чрез постоянното магнитно поле, създадено от тях, и методите за изчисляване на магнитното поле в този случай.
Магнитосфера - Магнитосфера е област от пространството около астрономически обект (небесно тяло), в която е зададено магнитното поле на това тяло.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.