Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

лока̀лен

 

Тълковен речник

локална, локално, мн. локални, прил. Който е ограничен на едно място, в някакви предели. Локална война. Локална инфекция. Локално поливане.
• същ. локалност, локалността, ж.

Синонимен речник

(прил.) местен
(прил.) частичен, ограничен
(прил.) вътрешен

Българо-Английски речник

local
мед. topical
ЛОКАЛЕН патриотизъм regionalism

Подробна информация от Wikipedia

Локален оптимум - Локален оптимум е термин от областта на математическата оптимизация, с който се означава валидно решение на оптимизационна задача, което е оптимално (максимално или минимално) в рамките на ограничена област на съседство от кандидат-решения.
Eкстремум - Eкстремум (от латински: extremum – „краен“) в математиката е максималната или минималната стойност на функцията в дадено множество.
Локална мрежа - Локална мрежа (на английски: Local Area Network, LAN) е вид малка компютърна мрежа, обслужваща компютри и други устройства (напр.
Локасена - „Локасена” или „Локи в спорове” е една от поемите в Поетичната Еда. Поемата представлява кавга между Локи и останалите богове.
Локално търсене - Локално търсене (на английски: local search) е термин от компютърните науки и в частност математическата оптимизация, с който се означава метаевристичен метод за решаване на изчислително сложни оптимизационни задачи.
Местна група - Местната група е група от галактики, която включва повече от 54 галактики (включително галактики-джуджета).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.