Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

логия

 

Тълковен речник

В древногръцката материалистична философия - всеобща закономерност (Хераклит).

В Идеалистическата философия - духовно начало, божествен разум (Платон).

В християнството - Исус Христос.

Втора съставна част на сложни думи със значение наука.

Етимологичен речник

гр. слово, понятие, мисъл, разум, наука

Синонимен речник

логос

Подробна информация от Wikipedia

Логическо програмиране - Логическото програмиране е парадигма за програмиране, която се основава на принципите на формалната логика и предикатното смятане.
Логистика - Логистиката е професия, занимаваща се с управление на материали, енергия и хора. Най-често се подразбира за сферата на бизнеса, но се прилага и в други области.
Логика - Логиката е наука за формално-валидните умозаключения. Днес тя се изгражда най-често или като теория за логическата истина, или като теория за логическата импликация, за да се изследва кога една теза (извод, заключение) следва логически от дадени хипотези (предпоставки).
Логически елемент - Логически елемент е електронна схема, реализираща елементарна логическа операция.
Логипи (езеро) - Логипи (на английски: Logipi) е малко, сезонно, солено, алкално езеро в Северна Кения, разположено в Източноафриканската рифтова долина.
Логически позитивизъм - Логически позитивизъм (също наричан логически емпиризъм и неопозитивизъм) е школа във философията, която комбинира емпиризма – идеята за опитния източник на познанието – с някакъв вид рационализъм, който намира извънопитните моменти на познанието в езиковите конструкции, създавани от човека.
Логическа грешка - В логиката и реториката логическа грешка или логическа заблуда (още „софизъм“, „логическа уловка“) е грешка в разсъждението, която води до неправилно аргументиране, а от там – до погрешно схващане или предположение.
Логическа индукция - Логическата индукция е логическо заключение, при което крайният резултат (заключението) има по-голяма неопределеност (по-голяма общозначимост) отколкото изходните условия.
Лошият котарак - Лошият котарак (на турски: Kötü Kedi Şerafettin) е турски компютърно-анимационен филм от 2016 г. на режисьорите Мехмет Куртулуш и Айше Юнал.
Легия (Раковски) - Легия АД е част от белгийската модна корпорацията Каролин Бис (Caroline Biss). Дружеството е наследник на Районно предприятие „Георги Стойков Раковски“ в град Раковски.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.