Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ленѝв

 

Тълковен речник

ленива, лениво, мн. лениви, прил.
1. Който не желае да работи; мързелив, отпуснат. Ленив студент. Ставам ленив.
2. Който изразява леност; бавен, отпуснат. Ленив поглед. Лениви стъпки.
• същ. ленивост, ленивостта, ж.

Синонимен речник

(прил.) мързелив, отпуснат, бавен, тежък, муден, пипкав, лентяй, безделник, бездеен, недеятелен, немарлив, нехаен, безгрижен, нехайник, празноскитащ, негодяй, дембелин, хайлазин, разхайлазен, мързелан
(прил.) бавно действуващ
(прил.) вял

Българо-Английски речник

lazy, indolent, slothful; idle, sluggish
накарай ЛЕНИВия на работа, да те научи на ум it takes a lazy man to find the easiest way out

Подробна информация от Wikipedia

Ленивци - Ленивците са бавноподвижни дървесни бозайници от групата на Непълнозъбите, разпространени в тропичните гори на Централна и Южна Америка.
Мързелград - Мързелград (на английски: LazyTown) е исландско анимационно предаване на от Nick Jr. и CBeebies. Сериалът е режисиран от Магнус Шевинг, като освен създател, той играе и един от главните герои в сериала - Спортакус (атлетичен супергерой, който обича да спортува и да се храни единствено със зеленчуци и плодове).
Бърнеста мечка - Бърнестата мечка (Melursus ursinus) се среща в горите на цяла Индия (до подножието на Хималаите) и на остров Шри Ланка.
Лени Вълкова - Елена Вълкова, популярна като Лени Вълкова, е българска шлагерна и джаз певица. Тя е наричана „кралица на джаза“ и е първата жена в България, пяла публично джаз и станала известна с това.
Лени Кравиц - Лени Кравиц (на английски: Leonard Albert "Lenny" Kravitz) е американски рок музикант и продуцент.
Ленинградска област - Ленинградска област е субект на Руската федерация, разположена е в Северозападния федерален окръг на Русия.
Лени Рифенщал - Ле́ни Рифенщал (на немски: Leni Riefenstahl) е псевдоним на Бе́рта Хе́лена Ама́лия Ри́фенщал (на немски: Berta Helene Amalie Riefenstahl) е германска балетистка, актриса, режисьорка и фотографка.
Ленинска награда за мир - Международната Ленинска награда за укрепване на мира между народите (на руски: Международная Ленинская премия „За укрепление мира между народами“), съкратено по-късно на Ленинска награда за мир, е международна награда, учредена от правителството на Съветския съюз.
Леново (село) - Лѐново е село в Южна България. То се намира в община Асеновград, област Пловдив.
Ленинград (противолодъчен крайцер, 1966) - Ленинград е вторият и последен противолодъчен крайцер (ПКР) на ВМФ на СССР от проекта 1123. Eкипажа на крайцера се води войскова част 60009.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.