Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

леку̀вам

 

Тълковен речник

лекуваш, несв.
1. Кого/какво. Прилагам медицински средства, за да премахна или облекча някоя болест. Лекарят лекува с лекарства и режим.
2. Какво/кого. Полагам грижи и лечебни средства, за да премахна или облекча болка или болест. Лекувам нервите си с почивка. Лекувам стомаха си с билки. Лекувам майка си с компреси.
3. Мога или успявам да премахна или облекча някаква болест. Медицината лекува. В болницата не лекуват. Този лекар лекува добре. Това лекарство не лекува.
4. Прен. Какво. Премахвам, облекчавам (зло, мъка, болка). Лекувам мъката си с работа. – лекувам се. Лекувам себе си. Лекува се с бани. Лекувам се в болница. Лекувам се с алкохола.
• същ. лекуване, ср.

Синонимен речник

(гл.) церя

Българо-Английски речник

cure, heal
(за лекар) treat
ЛЕКУВАМ се take treatments/therapy, be under treatment, undergo a treatment (от for)thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.