Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ла̀я

 

Тълковен речник

лаеш, мин. св. лаях и лаях, мин. прич. лаял и лаял, несв.
1. За куче – издавам характерен вик – лай. Кучето лае ожесточено по непознатия.
2. Прен. Разг. Пренебр. Говоря лоши неща за някого; ругая, нападам. Журналистите всеки ден лаят по парламента.
• Лая на аба. Приказвам напразно.

Синонимен речник

(гл.) джавкам
(гл.) карам се, заяждам се, проявявам злоба, зъбя се
(гл.) ругая, злословя, хуля
(гл.) викам, рева, крещя, надавам вик, извиквам, възкликвам, вия
(гл.) изскимтявам, излайвам

Българо-Английски речник

bark (и прен.)
прен. wag o.'s tongue
(за голямо куче) bay (по at)
прен. bawl (против against, at)

Подробна информация от Wikipedia

Лаятико - Лаятико (на италиански: Lajatico) е малък град и община в Италия, в региона Тоскана, провинция Пиза, в географския район Валдера.
Лая (окръг Ларнака) - Л̀ая (на гръцки: Λάγια) е село в Кипър, окръг Ларнака. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г.
Латински език - Латинският език (lingua latīna, [ˈliŋɡwa laˈtiːna]) е древен италийски език. Писмената му система, латиницата, се развива на основата на етруската и гръцката азбука, които от своя страна произлизат от финикийската.
Лаймска болест - Лаймската болест (Morbus laimi, Лаймска борелиоза, борелиозис бургдорфери или само борелиоза) е инфекциозно заболяване, причинявано от поне четири различни вида бактерии представители на рода Борелия.
Латвия - Латвия (на латвийски: Latvija, на ливонски: Leţmō), официално Република Латвия (на латвийски: Latvijas Republika, на ливонски: Leţmō Vabāmō), е държава в Североизточна Европа.
Лаврентий Берия - Лаврентий Павлович Берия (на руски: Лаврѐнтий Па̀влович Бѐрия, на грузински: ლავრენტი პავლეს ძე ბერია) е руски революционер, съветски офицер, съветски държавен и политически деец, началник на съветските тайни служби (НКВД) и апарата на милицията.
Лясковец - Ля̀сковец е град в Северна България, Великотърновска област, в близост до град Горна Оряховица. Селището е административен център на Община Лясковец.
Латиница - Латинската азбука, наричана още латиница, е най-широко използваната днес азбучна писменост в света. Тя възниква на основата на азбуката от Куме, западна разновидност на гръцката, която е заета и модифицирана от етруските, а след това е адаптирана от римляните за писане на техния латински език.
Лагос - Лагос (на английски: Lagos) е най-големият град в Нигерия. Населението му е над 16 милиона души , но точният брой не може да бъде установен, тъй като градът е типичен пример за псевдоурбанизация.
Лавандула - Лавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устноцветни. Името най-често се използва за видовете, отглеждани като билки или за украшение.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.