ламя̀

 

Тълковен речник

и ламя, мн. лами и лами, ж.
1. Митично същество – чудовище с няколко глави и змийско тяло, покрито с люспи, обикн. алчно, ненаситно.
2. Прен. Разг. Лаком, ненаситен човек. Каква ламя, изяде всичко по масата!

Българо-Английски речник

dragon
мит. lamia
прен. glutton

Подробна информация от Wikipedia

Ламя - Ламята е митологично женско същество с иконографски вид на грамадно влечуго с остроноктести крака, кучешка глава и остри зъби.
Ламята - „Ламята“ е български игрален филм (комедия, фентъзи) от 1974 година на режисьора Тодор Динов, по сценарий на Николай Хайтов.
Добрата ламя Спаска - Добрата ламя Спаска е измислен герой от сериала „Първобитни небивалици“ в списание „Дъга“. Впоследствие названието се превръща в нарицателно име и се появяват множество вицове с участието на Добрата ламя Спаска.
Лампа с нажежаема жичка - Лампа с нажежаема жичка (наричана още заради формата си крушка или обикновена електрическа лампа) е осветителен уред, източник на изкуствена светлина, която се излъчва от проводник, нагрят от протичането на електрическия ток през него.
Ламборгини - Ламборгини С.п.А. (на италиански: Automobili Lamborghini SpA, ) е италиански производител на суперавтомобили и бивш производител на тракторна техника.
Ламантини - Ламантините (Trichechidae, Manatidae), познати още като морски крави, са растителноядни водни плацентни бозайници от разред сирени.
Ламби Данаилов - Ламби Василев Данаилов е обществен деец, военен, учител и доцент по политическа икономия. Баща на Стефан Данаилов.
Ламбертова конформна конична проекция - Ламбертовата конформна конична проекция (LCC) е конична картографска проекция, често използвана в авиационните карти.
Ламбда сонда - Ламбда сонда (λ сонда) е наименование на електронен датчик, който измерва пропорционалното съдържание на кислород в даден газ (или течност).
Ламар - Ламар (псевдоним на Лалю Маринов Пончев) е български поет и писател.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.