Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ла̀гер

 

Тълковен речник

, мн. лагери, (два) лагера, м. Спец. В техниката - машинна част, която поддържа геометричната ос на движещо или люлеещо се тяло.

Синонимен речник

(същ.) стан, бивак

Българо-Английски речник

1. camp
воен. и bivouac
на ЛАГЕР съм camp, be encamped
вдигам ЛАГЕР break/strike camp
построявам ЛАГЕР, настанявам се на ЛАГЕР pitch camp
излизам на ЛАГЕР camp out
пленнически ЛАГЕР a prisoner of war camp
концентрационен ЛАГЕР a concentration camp
ЛАГЕР за интернирани а detention camp
империалистическият ЛАГЕР theimperialist camp
2. тех. bearing; gudgeon
ролков ЛАГЕР a roller bearing
сачмен ЛАГЕР a ball-bearing
опорен/радиален ЛАГЕР a journal-bearing
(c подложка, буфер) pillow

Подробна информация от Wikipedia

Лагер - Лагер (на немски: Lager) – място за разполагане на нещо (за хора – обикновено извън населени места) и може да се отнася за:
Лагери за принудителен труд в комунистическа България - Трудововъзпитателните лагери, наричани от някои автори също и концлагери, са държавна институция, част от наказателната система, съществувала в рамките на тоталитарния комунистически режим в България, която играе основна роля в налагания от него масов терор.
Лагер (бира) - Лагер (на немски: Lagerbier; на чешки: Ležák) е най-разпространеният в света тип бира, която ферментира при ниски температури – около 5-15 °C с използване на пивни дрожди (Saccharomyces uvarum или Saccharomyces carlsbergensis) за ниска ферментация, след което бирата се съхранява продължително време (лагерува) при температура от около 0 °C – през това време тя изсветлява и се насища с въглероден диоксид.
Лагер (механизъм) - Лагерите (от немски: Lager) са механизми, най-често машинни елементи, които ограничават относителното движение до определени посоки и намаляват триенето между движещите се части.
Лагер Академия - -62.644972, -60.17175
Лагера - Лагера („Добруджански квартал“) е жилищен комплекс на София, който е част от „район Красно село“. Обхваща територия от 89,9 хектара, разположена между булевардите бул.
Лагерите - Лагерите е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, област Велико Търново.
Лагерен огън - Лагерният огън е огън, който се запалва при къмпингуване. При неспазване на мерките за безопасност той би могъл да предизвика пожар.
Лагерът - „Лагерът“ е български игрален филм (драма) от 1990 година на режисьора Георги Дюлгеров, по сценарий на Георги Данаилов и Георги Дюлгеров.
Белене (лагер) - ТВО Белене е името на концлагер в България, функционирал на територията на остров Персин (Беленски остров), в периода 1949 – 1989 година (с няколко прекъсвания), като жените са били на остров Щурчето.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.