Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

куршу̀м

 

Тълковен речник

мн. куршуми, (два) куршума, м. Късче олово или друг метал, което се поставя в гилза с избухливо вещество, за да се изстреля с пушка, пистолет и др. Куршумът го рани в крака. Изстрелвам два куршума.
• С един куршум два заека. Разг. С един и същ труд, усилие свършвам две работи.
• Тегля куршума. Разг. Убивам.

Българо-Английски речник

bullet
воен. sl. packet
разг. ounce of lead
(олово) lead
тежък като КУРШУМ heavy as lead
рана от КУРШУМ a bullet wound
тегля си КУРШУМа blow o.'s brains out, put a pistol to o.'s head
тегля някому КУРШУМа blow s.o.'s brains out; admit/knock/let/shoot daylight into s.o.
с един КУРШУМ два заека kill two birds with one stone
на дявола КУРШУМ в ушите touch wood

Подробна информация от Wikipedia

Куршум - Куршум (от тур. – олово) е поразяващият елемент на огнестрелно оръжие. Понякога грешно куршумите са наричани патрони, но куршумът е една от четирите части на патрона и не съдържа взривно вещество.
Куршум с кух връх - Куршум с кух връх е експандиращ проектил, който има вдлъбнатина или кухина във върха си, който да предизвика разширяване при навлизане в обекта, за да се намали проникването и засегне повече тъкан, докато преминава през целта.
Куршум на Миние - Куршум на Миние – куршум за първите дулнозарядни винтовки, който има конична вглъбнатина в задната част.
Куршумлу джамия - Куршумлу или Куршунлу джамия (на турски: Kurşunlu Camii) е мюсюлмански храм в Силистра, обявена за паметник на културата.
Куршум (филм) - „Куршум“ (на хинди: कारतूस; на английски: Kartoos) е индийски екшън от 1999 година. Това е последният филм на Махеш Бхат като режисьор.
Куршум джамия (Карлово) - Куршум джамия (на турски: Kurşunlu Camii) е историческа сграда на бивша джамия в гр. Карлово.
Куршумлия - Куршумлия (на сръбски: Куршумлија или Kuršumlija) е град и административен център на едноименната община в Топлишкия окръг, Сърбия.
Куршумли хан - Куршумли хан (на македонска литературна норма: Куршумли ан) е бивш хан, гостилница от османско време в Скопие, днес в Северна Македония.
Куршумлия (община) - Община Куршумлия (на сръбски: Општина Куршумлија) е административна единица в Сърбия, Топлишки окръг. Заема площ от 952 км2. Административен център е град Куршумлия.
Куршум за рая - „Куршум за рая“ е български игрален филм (драма, исторически) от 1992 година на режисьора Сергей Комитски, по сценарий на Николай Хайтов и Стефка Калева.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.