Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

кръщѐние

 

Тълковен речник

мн. кръщения, ср. Християнски обред за даване на име на дете.
• Бойно кръщение. Първо участие в бой или в някаква важна дейност.

Библейско тълкуване: Кръщението е свято постановление, чрез което лицата се приемат като членове на християнското общество. То се извършва в името на Отец, Син, и Святия Дух; и то е видимо и обществено изповядване на вярата в Христа, и в неговото спасение; на жизненото съединение с него; на задължението да живеем един нов живот според неговите наставления и в негова служба; и на очакването да споделим неговото славно и небесно безсмъртие. Не трябва да се мисли, че то от само себе си възражда. То се е установило в християнската църква от Христос и от неговите апостоли, и е задължително за последователите му во веки. Употребяването на водата в това постановление има основанието си отчасти върху качествата й за очищение, и върху обредите на Израилския народ, в който "водата и кръвта" са били Бого-определени знаци на нравственото обновление и очищение.

Кръщение с Свети Дух и с огън - Мт. 3:11; Лк. 3:16. Христос говори в тези места за пшеницата и за плявата - за човеците, които го приемат и онези, които го отхвърлят. Първият клас ще бъде изобилно надарен с поученията и утешенията на Святия Дух, а "плявата той ще изгори в огън негасим". Мнозина разбират тука "огън" в най-обширния смисъл на очищението; очищение на людете Христови чрез погублението на нечестивите измежду тях, и тяхното очищение от грехът чрез изправлението, на което ги подчинява. "Той е като огън на топител, и ще седне като, който топи и чисти сребро".

Българо-Английски речник

baptism, christening
бойно КРЪЩЕНИЕ a baptism of fire, a maiden battle
получавам бойно КРЪЩЕНИЕ have o.'s first taste of gunpowder

Подробна информация от Wikipedia

Кръщение - Кръщението, също кръщене или кръщаване, в християнството се разбира като едно от седемте тайнства (православни, католици, лутерани и англикани) или символичен акт (адвентисти, баптисти, петдесятници и т.н.), при което се издейства или символизира очистване от греха, както и смърт на стария човек (за стария живот) и възкресение за нов живот на вярващия човек.
Кръщение Господне - Кръщение Господне (също Богоявление, Водици, Йордановден или Попова коледа) е християнски празник, отбелязващ кръщението на Иисус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар.
Кръщение (български народни обичаи) - В обичаите, свързани с кръщаването на детето се преплитат християнски и паганистични представи и вярвания.
Кръщение Христово (Пиеро дела Франческа) - Кръщение Христово е картина на италианския ренесансов майстор Пиеро дела Франческа, завършена около 1448-1450. Помещава се в Лондонската национална галерия.
Крещение огнём - Крещение огнём е деветият студиен албум на руската хеви метъл група Ария. Това е първият албум на групата с вокалиста Артур Беркут, заменил Валерий Кипелов през септември 2002 г.
Кръщене (Михаел Анхер) - „Кръщене“ (на датски: En Barnedaab) е картина от датския художник Михаел Анкер от 1883 – 1888 г.Картината е нарисувана с маслени бои върху платно и е с размери 186 x 250 cm.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.