Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

кос

 

Тълковен речник

косът, коса, мн. косове, (два) коса, м.
1. Черна пойна неголяма птица. Черен дрозд.
коса, косо, мн. коси
2. прил. Който е наклонен, полегат. Коси слънчеви лъчи. Кос поглед.

Библейско тълкуване: Един малък остров в Гръцкия архипелаг, близо до юго-западното приморие на Мала Азия. Ап. Павел пренощува там, когато отиваше за Ерусалим - Д.А. 21:1. Сега това островче се нарича Станкиуй. То е било някога прочуто със плодородието си, хубавото си вино и отглеждането на памук.

Синонимен речник

(същ.) наклонен, наведен
(същ.) скосен, полегат

Българо-Английски речник

1. същ. blackbird (Turdus merala)
2. прил. oblique, slanting
(за поглед) sidelong, scowling, wry

Подробна информация от Wikipedia

Кос - Косът (Turdus merula), наричан още черен дрозд, е непрелетна пойна птица от семейство Дроздови. В България е една от най-често срещаните птици.
Косово - Косово (на албански: Kosova или Kosovë; на сръбски: Косово и Метохија или Kosovo i Metohija) е частично призната държава на Балканския полуостров.
Костадин Костадинов (политик) - Костадин Тодоров Костадинов е български политик – председател на политическа партия „Възраждане“ и общински съветник в гр.
Коста Рика - Коста Рика (на испански: Costa Rica, в превод богато крайбрежие), официално Република Коста Рика (на испански: República de Costa Rica) е държава в Централна Америка, граничеща на север с Никарагуа, на югоизток с Панама, на югозапад с Тихия океан, на североизток с Карибско море и Еквадор на юг от остров Кокос.
Костур (град) - Ко̀стур (на гръцки: Καστοριά, Кастория) е град в северозападната част на Егейска Македония, Гърция. Градът е център на дем Костур в административната област Западна Македония, както и на Костурската епархия на гръцката църква.
Костинброд - Костинброд е град в Западна България, Софийска област, в близост до градовете София, Божурище и Сливница.
Косатка - Косатката (Orcinus orca) е най-големият представител на семейство Делфинови. Срещат се във всички океани и е бозайникът с най-голям ареал, след човека.
Космически полет - Космически полет е пътуване в или през открития космос, което се извършва с космически апарат, който може да бъде или да не бъде пилотиран.
Космическо пространство - Космическо пространство или Космос (на древногръцки κόσμος – „свят“, „Вселена“) в широк смисъл на думата е Вселената, разглеждана като едно цяло .
Коста Костов (лекар) - Професор д-р Коста Василев Костов е български лекар, експерт, учен, преподавател и общественик.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.