Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ко̀лос

 

Тълковен речник

мн. колоси, м.
1. Необикновено едър и висок човек; гигант.
2. Прен. Личност с изключително голямо и значително творчество, с изключителни постижения в някоя област. Вазов е колос в българската литература.
• прил. колосален, колосална, колосално, мн. колосални. Колосални успехи. Колосален въпрос.

Библейско тълкуване: Един град във Фригия, разположен на една могила при съединението на Лика с Меандра, близо до Йерапол и Лаодикия - Кол. 2:1, 4:13,15. Заедно с тези градове Колос бил унищожен от едно земетресение в десетата година на Нерон, около 65 години след Р.Х., още приживе на ап. Павел; скоро след това, обаче, града бил възобновен. Християнската църква в този град, до която Апостола отправил посланието си, е била основана с помощта на Епафрас. Сравни Кол. 1:7,8,9, с 4:12,13.

Синонимен речник

(същ.) грамада, гигант, исполин, великан, планина

Българо-Английски речник

collossus (pl. collossi), разг. monster

Подробна информация от Wikipedia

Колосус (линеен кораб, 1910) - Колосус (на английски: HMS Colossus) е британски линеен кораб-дредноут от едноименния тип, главен кораб на проекта.
Колосален калмар - Колосалният калмар (Mesonychoteuthis hamiltoni) е най-големият вид от типа Мекотели калмар (Teuthida) и най-голямото безгръбначно животно на планетата.
Колоси на Мемнон - 25.720556, 32.610556
Колосома - Колосомите (Colossoma macropomum) са вид сладководни лъчеперки от семейство Харациди (Characidae). Достигат дължина до 1 метър и маса до 30 килограма.
Колоси - Коло̀си (на гръцки: Κολόσσι) е село в Кипър, окръг Лимасол. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г.
Колос на Нерон - 41.891111, 12.491389
Родоски колос - Родоският колос (на гръцки: Κολοσσός της Ρόδου; на латински: Colossus Rhodi) е бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос, издигната в пристанището на град Родос, на остров Родос в Егейско море.
Колониално разделяне на Африка - Колониалното разделяне на Африка, наричано също Надпревара за Африка и Завладяване на Африка, е окупацията, разделянето и колонизацията на Африкански територии от европейски сили по времето на Новия империализъм, между 1881 и 1914 г.
Колониализъм - Колониализмът е създаването и поддържането на колонии в определена територия от хора, които се намират в друга.
Коло-Коло - „Коло-Коло“ (на испански: Colo-Colo) е професионален футболен клуб в квартал Макул в Сантяго де Чиле, столицата на Чили.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.