княз

 

Тълковен речник

мн. князе, м.
1. Титла на глава на княжество.
2. Наследствена благородническа титла на потомците на цар/крал.
3. Благородническа титла, получена за заслуги.

Българо-Английски речник

prince; royal prince
велик КНЯЗ ист. a grand duke

Подробна информация от Wikipedia

Княз - "Княз" е аристократична титла на славянски владетел или феодал без вселенски характер.
Княз Александър I (площад в София) - „Княз Александър Батенберг“, често наричан и само „Батенберг“, е площад в централната част на София, столицата на България.
Княз Александър Дондуков (булевард в София) - „Княз Александър Дондуков“, по-известен само като „Дондуков“, е основен централен булевард в София. Наречен е на руския генерал и държавник, княз Александър Дондуков-Корсаков, който има заслуги за изграждането на Княжество България, подкрепя всенародното движение на българския народ против решенията на Берлинския конгрес и участва в работата на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция..
Княз Борис I (булевард във Варна) - „Княз Борис Първи“ е основен транспортен и отчасти пешеходен булеварди на Варна, който преминава през голяма част от града в посока запад-изток.
Княз Потьомкин Таврический (броненосец) - Броненосецът „Княз Потьомкин Таврический“ (на руски: „Князь Потёмкин-Таврический“), известен главно с краткото му название „Потьомкин“, е боен кораб на руския Черноморски флот.
Князът - „Князът“ е български игрален филм от 1970 година на режисьора Петър Б. Василев, по сценарий на Банчо Банов и Петър Б.
Княз на България - Княз на България е титлата на държавния глава на Княжество България според Санстефанския и Берлинския договор.
Княз Игор - „Княз Игор“ е опера на руския композитор А.П.Бородин в 4 действия, с пролог. Либретото е написано от самия Бородин въз основа на паметника на руската средновековна литература "Разказ за полка на Игор", разказващ за неуспешния поход на княз Игор срещу куманите.
Княз Александър I (улица в София) - „Княз Александър I“ е централна улица в София.
Княз Борис I (улица в София) - „Княз Борис I“ е централна улица в София, която преминава през голяма част от центъра на града. Считана е за една от най-дългите улици в столицата, след ул.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.