Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

класифика̀ция

 

Тълковен речник

мн. класификации, ж.
1. Само ед. Класифициране.
2. Система от признаци за класифициране.
• прил. класификационен, класификационна, класификационно, мн. класификационни.

Синонимен речник

(същ.) степенуване, класиране, подразделение, разпределение, подбор
(същ.) колекция
(същ.) списък
(същ.) нареждане, подреждане, подредба, ред, систематизация, класифициране, систематизиране

Българо-Английски речник

classification
(no размер) sizing. sorting

Подробна информация от Wikipedia

Класификация - Класификация се нарича методът или процесът на организиране на обекти или концепции в категории. Процесът се извършва съгласно свойствата на обектите/концепциите и някакъв метод (схема) на класификация.
Класификация на организмите - Класификация на организмите или систематика е област в биологията, която описва естествените връзки между различните видове организми и ги класифицира по единен начин.
Класификация на китоподобните - Това е класификация на разред Китоподобни (Cetacea). Той включва китове, делфини и морски свине. Съществуват малко над 80 съвременни вида, разделени в подразред Odontoceti (зъбати китове, делфини и морски свине) и Mysticeti (беззъби китове).
Класификация на животните - Класификацията на животните се изучава от науката систематика на животните (зоосистематика). Тя ги групира въз основа на сходства в устройството и произхода им.
Класификация на минералите - Класификацията на минералите представлява систематизирането им и разпределянето им по групи, базирани на общи свойства, състав и структура, с цел по-лесното им откриване, ползване и изучаване.
Класификация на растенията - Класификацията на растенията по-долу е предложена от Ернст Хекел през 1866 г. и включва четиринадесет отдела заедно с всички представители на царство Растения (Plantae) до ниво семейство.
Класификация на хищниците - Класификацията на хищниците включва всички представители на разред Хищници (Carnivora).
Класификация на насекомите - Класификацията на насекомите по-долу включва всички семейства от клас насекоми (Insecta).
Класификация на гъбите - Класификацията на гъбите по-долу включва всички семейства на царство Гъби (Fungi), разделени в две големи групи – низши и висши гъби.
Класификация на динозаврите - Класификацията на динозаврите е започната през 1842 г., когато Ричард Оуен (на английски: Richard Owen) е отделил различните родове влечуги, като Игуанодони, Мегалозаври и Hylaeosaurus в отделни подраздели.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.