Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

керва̀н

 

Тълковен речник

мн. кервани, (два) кервана, м. Колона от коне, каруци, камили, които пътуват заедно и пренасят товари. Керванът спрял да нощува. Разбойници обирали стоката на керваните.

Синонимен речник

(същ.) обоз, колона, върволица, низ, процесия, шествие
(същ.) кортеж, конвой

Българо-Английски речник

caravan; convoy; train

Подробна информация от Wikipedia

Керван - Керван (на френски: caravane, от на персийски: كاروان, кар(е)ван, вероятно от кюрдски, kar, мисия и van, хора или на санскрит karabhah – млада камила или слон) представлява група пътешестващи хора с цел търговия, поклонничество или други цели.
Кервансарай - Кервансарай (на персийски: كاروانسرا, kārvānsarā; на турски: kervansaray) е голяма обществена сграда в Азия, Северна Африка и Балканския полуостров, в градовете, на пътищата или извън населените места, която служи като място за хранене и преспиване на пътници и търговски кервани.Обикновено има квадратен вътрешен двор с места, където пристигналите могат да оставят конете, слугите и стоката си.
Керванът (сборник) - „Керванът. Годишник приказки от 1826 г. за синове и дъщери от знатни съсловия“ (на немски: Die Karawane.
Кервансарай (връх) - Керва̀нсарай е връх в Странджа. Издига се на височина от 632 m. Намира се на държавната граница между България и Турция.
Керман (остан) - 29.675278, 57.281389
Керман - Керман (на персийски: كرمان‎) е град в Иран. Населението му е 537 718 жители (2016 г.). Намира се в часова зона UTC+3:30. Площта му е 161 кв.
Керманшах - Керманшах (на персийски: کرمانشاه, Kermānshāh; гурански-кюрдски: کرماشان) е град в западен Иран, разположен на 526 км от Техеран и на около 120 км от границата с Ирак.
Керман (вилает Родосто) - Керман (на турски: Kermeyan) е село в Източна Тракия, Турция, Вилает Родосто.
Керуане - Керуане (на френски: Kérouané) е град в Централно-южна Гвинея, регион Канкан. Административен център на префектура Керуане.
Керманшах (остан) - Керманшах е остан (провинция) в Западен Иран с административен център град Керманшах.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.