Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

квас

 

Тълковен речник

квасът, кваса, само ед., м.
1. Получени по специален начин гъбички от хляб, които служат като мая за ново замесване на хляб. Някога хлябът се е месел с квас и е бил много вкусен.
2. Руска национална напитка, получена при ферментация, обикн. на хлебни продукти.

Библейско тълкуване: На евреите бе забранено да ядат квасно през седемте дни на Пасхата, за спомен на онова, което сториха прадедите им когато излязоха от Египет, тъй като те бяха принудени да месят набързо безквасен хляб, и по-скоро да бягат - Из. 12:15,19. Те много се грижеха да махнат от къщите си кваса преди да започне празника - 1Кор. 5:6. Господ забрани да му се прави приношение квасно или медено - Лев. 2:11. Преобразителното действие на кваса се употребява за пояснение на влиянието върху обществото, което упражняват очистителните начала на евангелието, или кривите учения на развратени човеци - Мт. 13:33, 16:6-12; 1Кор. 5:6-8.

Синонимен речник

(същ.) мая

Българо-Английски речник

yeast
(за тесто) leaven
разг. sour dough

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.