Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

капѝя

 

Тълковен речник

мн. капии, ж.
1. Остар. Врата или прозорец, отвор на сграда.
2. Остар. Учреждение.
3. Остар. Калъф за нож или кама; ножница.
4. Само ед. Сорт месести, дълги и прави чушки. Купих два килограма капия.

Българо-Английски речник

1. gate; door
2. sheath, scabbard
3. бот. (a variety of) long fleshy pepper
той е голяма КАПИЯ he is a fine fellow/chap

Подробна информация от Wikipedia

Капия - Капия може да се отнася за:
Капия (филм) - Капия е български игрален късометражен комедия филм от 2016 година по сценарий и режисура на Елена Тончева.
Капитализъм - Капитализмът (от френски: capitalisme) е икономическа система, при която търговията, индустрията и средствата за производство се контролират от частни собственици в условията на пазарна икономика.
Капител - Капителът (на латински: capitulum – главичка) е увенчаваща част на вертикална подпора – колона, пиластър, стълб, анта или друга конструкция, осигуряваща подкрепа на хоризонтално разположения антаблеман или на арка.
Капитал - Капитал (на латински: capitalis) е съвкупност от блага, имущества, активи, използвани за получаването на печалба и богатство.В най-тесен смисъл това е източник на доход под формата на средства за производство (физически капитал).
Капитулация на Германия - Капитулацията на Германия слага край на Втората световна война в Европа. Окончателният текст е подписан в Карлсхорст, Берлин, в нощта на 8 май 1945 г.
Капитан Петко войвода (филм) - „Капитан Петко войвода“ е български 12-сериен телевизионен филм (биографична историческа драма), реализиран през 1981 година.
Капитолий (САЩ) - За едноименния хълм в Рим вижте Капитолий.Капитолий в Съединените американски щати е сграда — седалище на федералната или щатската законодателната власт.
Капитал (вестник) - Капитал е българско онлайн издание за икономически новини и анализи от България. Медията стартира като ежеседмичник в София през 1993 г.
Капище - Капище (още свентило, кумирьница, капищьница, трэбище) се наричали свещените места на прабългарите в предхристиянската епоха.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.