Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

калмар

 

Тълковен речник

мн. калмари, (два) калмара, м. Морско мекотело с пипала на главата, използвано за храна. Взех си една порция калмари към бирата.

Подробна информация от Wikipedia

Калмари - Калмарите (Teuthida) са разред главоноги мекотели. Имат 8 къси и 2 по-дълги пипала, всички със смукала по тях.
Калмарска уния - Калмарската уния е поредица от лични унии, започнали през 1397 г. и обединяващи трите кралства на Дания, Норвегия и Швеция под властта на датската кралица Маргрете I.
Калмар (град) - Ка̀лмар (на шведски: Kalmar) е град в южна Швеция. Главен административен център на лен Калмар и на едноименната община Калмар.
Калмар (община) - Община Калмар (на шведски: Kalmar kommun) е административна единица, разположена на територията на лен Калмар, южна Швеция.
Калмар (лен) - Лен Калмар (на шведски: Kalmar län) е лен в южна Швеция. Граничи на север с лен Йостерйотланд, на запад с лените Йоншьопинг и Крунубери, на юг с лен Блекинге, а на изток с Балтийско море.
Калмарсунд - Калмарсунд (на шведски: Kalmarsund) е проток в Балтийско море, разположен между остров Йоланд и крайбрежната ивица на лен Калмар.
Калмар ФФ - Ка̀лмар ФФ (на шведски: Kalmar Fotbollsförening, Калмар Фотболсфьоренинг) е шведски футболен отбор от едноименния град Калмар.
Калмар (пояснение) - Калмар може да се отнася за:
Камара на общините на Великобритания - Камарата на общините (на английски: House of Commons) е Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея и суверена и Камарата на лордовете (Горна камара).
Колмар - Колма̀р (на френски: Colmar, на елзаски Kulmer) е град в североизточна Франция, регион Гранд Ест. Той е административен център на департамент О Рен, както и седалище на агломерацията Колмар – Рибовиле.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.