ѝстина

 

Тълковен речник

мн. истини, ж.
1. Това, което отговаря на действителността. Истина ли е, че си спечелил от тотото• Казват, че се оженил, но не било истина.
2. Съждение, проверено в практиката. Стара истина. Горчива истина.

Синонимен речник

(същ.) реалност, действителност, истинност, точност
(същ.) аксиома
(същ.) правота, правда, правдивост, законност, правдина, справедливост

Българо-Английски речник

truth
горчива ИСТИНА a home truth
голата ИСТИНА the naked truth
азбучна ИСТИНА an elementary truth
божа ИСТИНА God's/gospel truth
това е ИСТИНА this is true, this is the truth, this is a fact
ИСТИНА ли е? is it true?
ни капка ИСТИНА not a grain/atom of truth
ИСТИНАта, цялата ИСТИНА и само ИСТИНАта юр. the truth, the whole truth,, and nothing but the truth
казвам ИСТИНАта tell the truth
ИСТИНА ти казвам honestly, believe me, I mean it, I'm in earnest
ИСТИНА, ИСТИНА ви казвам библ. verily, verily I say unto you

Подробна информация от Wikipedia

Истина - Истината е философско понятие, което няма едно единствено определение, но най-често се дефинира като твърдение, изказване, в съответствие с фактите или действителността.
Истината за случая „Хари Куебърт“ - Истината за случая „Хари Куебърт“ (на френски: La Vérité sur l’affaire Harry Quebert) е роман на швейцарския писател Жоел Дикер.
Истина-Veritas - „Истина-Veritas“ е бил български вестник, месечно издание на Епископската конференция на Католическата църква в България.
Истина (католически вестник) - „Истина“ е български вестник, седмично издание на Католическата църква в България, излизало през периода 1924 – 1949 г.
Истината на Виктор Суворов - Истината на Виктор Суворов е сборник със статии от изследователи на Втората световна война, които въпреки официалното мнение подкрепят изцяло или частично неговите изводи и хипотези за превантивната война на Третия райх срещу СССР.
Истината (роман) - Истината (на английски: The Truth) е двадесет и петият по ред роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска.
Истината е една: две истини няма - „Истината е една: две истини няма“ е български игрален филм (автокоментарен документален филм) от 2003 година на режисьора Стилиян Парушев.
Истина (1912) - „Истина” с подзаглавие Граждански независим вестник е български вестник, издаван в Солун, Османската империя, от 26 февруари до 6 април 1912 година от дееца на ВМОРО Сребрен Поппетров.
Не е истина - Не е истина е дебютният студиен албум на дует Мания.
Истинска любов - „Истинска любов“ (на испански: Amor real) е мексиканска теленовела, режисирана от Моника Мигел и Ерик Моралес, и продуцирана от Карла Естрада за Телевиса.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.