Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ѝзба

 

Тълковен речник

мн. изби, ж. Мазе, зимник, обикн. на къща.
• Винарска изба. Предприятие, където се приготвя и се държи вино.

Българо-Английски речник

1. cellar, basement
2. (бордей) hovel, hole
3. (винарска) wine-cellar, vault

Подробна информация от Wikipedia

Изба - Изба (още мазе, маза, зимник и др.) е помещение в селска къща (в съвремието и в жилищен блок), където се съхраняват зимнина, компоти, алкохол (като вино, ракия и пр.), както и други предмети или инструменти от бита.
Избавление на румънския род (Букурещ) - „Избавление на румънския род“ (на румънски: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, произнася се Катедрала мънтуирии нямулуи ромънеск) е православна катедрала, която се строи в румънската столица Букурещ.
Избавление - „Избавление“ е третата стихосбирка на Иван Вазов, написана през 1878 г. Израз е на русофилските убеждения на Вазов и отразява духа на възрожденската епоха.
Избавление (филм) - Избавление (на английски: Deliverance) е американски драматичен трилър от 1972 година на режисьора Джон Бурман.
Израел - Държавата Израел (на иврит: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל) е съвременна частично призната държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море.
Изгаряне - Изгарянето (на латински: combustio) представлява увреждане на плътта или кожата и подлежащите ѝ структури, понякога съчетано с общи реакции от страна на организма, в резултат от действието на различни физични или химични фактори, като топлина, електричество, химикали, триене или радиация.
Избори за Европейски парламент през 2019 (България) - Изборите за Европейски парламент през 2019 г. в България се състоят на 26 май (неделя) и на тях са избрани 17 български депутати.
Избори в България - Избори в България са всички избори в България, на които чрез пряко гласуване на национално ниво се избират: парламентът (Народно събрание), президентът и представителите в Европейския парламент.
Измаил - Измаѝл (на украински: Ізмаїл) е град с областно значение, административен център на Измаилски район, Одеска област в Украйна.
Израелско-ливанска война (2006) - Израелско-ливанската война е двустранен въоръжен конфликт в Близкия изток, в който участват Израел, от едната страна, и военизираната шиитска групировка Хизбула, базирана в Ливан, от другата страна.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.